Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 06. 2013. 17:38 >> 17:37

NEPRESUŠNA INSPIRACIJA

VIDEO: Tehnološki uticaj „Zvjezdanih staza“

Naučnici, profesionalci i obožavaoci iznova vode diskusije o tome koliko je čuvena serija „Zvjezdane staze“ uticala na nauku i tehnologiju, ali i na svakodnevni život.

Matični svemirski brod Enterprajz, iz serije „Zvjezdane staze“, dobro je poznat ljubiteljima i posjetiocima Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, gdje je izložen njegov model. Po njemu je nazvan i prototip svemirskog šatla, kaže kustoskinja u tom muzeju Margaret Vajtikemp.

„Prvi šatl nazvan je Enterprajz kao rezultat kampanje slanja pisama koju su sedamdesetih organizovali ljubitelji te serije“, kazala je Margaret Vajtikemp u razgovoru za Glas Amerike.

To je samo jedan pokazatelj uticaja Zvjezdanih staza, kaže Vajtikemp, napominjući da je serija počela da se prikazuje šezdesetih godina, kada su se žene i druge manjine borile za jednaka prava.

„Zvjezdane staze su pružale uvid ne samo u to kako bi buduća svemirska putovanja mogla da izgledaju već i kakvo bi moglo da bude ljudsko društvo. Članovi posade bili su i muškarci i žene, raznih rasa, raznih nacija, pa čak i jedan vanzemaljac“, dodaje Vajtikemp.

U prvoj seriji pojavila se i tehnologija koja je kasnije postala realnost, kaže urednica knjige „Zvjezdane staze i istorija“ Nensi Regan: „Prvi put smo vidjeli plazma TV ekran, prvi put se pojavio uređaj za komunikaciju sličan mobilnom telefonu, koji se sklapao slično kao moj prvi mobilni telefon…“

Tu je i prvi primjerak blutut tehnologije, u sceni gdje ga jedan od likova nosi prikačen za uho. Takođe smo prvi put vidjeli nešto što liči na tablet kompjutere, kaže Nensi Regan.

Zvjezdane staze još inspirišu inženjere, kaže Majk Gould iz kompanije „Bigelou erospejs“, koja razvija svemirske letilice sljedeće generacije.

„Dopada mi se da je čitav naš program u duhu Zvjezdanih staza koji nastoji da neprestano pomjera granicu ljudskih istraživanja“, kaže Gould.

On otkriva da će njihov takozvani „Modul za proširenje aktivnosti“ biti isproban na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2015.

Zvjezde i scenarista najnovijeg filma „Zvjezdane staze: Prema tami“, astronauti NASA-e i ljubitelji, razgovarali su o uticaju te serije tokom nedavnog susreta na internetu. Astronaut Kjel Lindgren rekao je tom prilikom da serija podstiče maštu.

„Jedno od zadovoljstava od tih filmova i naučne fantastike uopšte je mogućnost da se izmišlja kakva će biti budućnost i kakva će biti tehnologija“, kaže Lindgren.

Serija „Zvjezdane staze“ dio je pop kulture već gotovo 50 godina, a kako njeni tvorci već planiraju novi film, ona će nastaviti da inspiriše ljude da razmišljaju o svemiru – toj krajnjoj granici.

(Glas Amerike)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније