Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

31. 05. 2013. 19:28 >> 19:28

POTRAGA ZA MINERALIMA

VIDEO: Donirajte, pa koristite teleskop

Kompanija "Planetary Resources" preko Kickstartera želi da prikupi milion dolara za razvoj privatnog teleskopa, koji će snimati asteroide u potrazi za vrijednim metalima.

Iz kompanije je još lani najavljeno da žele iskopavaju metale na asteroidima, ali prvo će morati da otkriju koji su isplativi. Zato će do 2015. lansirati maleni teleskop ARKYD.

Uz pomoć osnivača Gugla, sada traže i pomoć javnosti da donira novac za projekt i tako se uključi u potragu za idealnim asteroidom. Izgleda kako su na dobrom putu jer su već prikupili 520hiljada dolara, a još im je ostalo mjesec dana da dođu do željenog cilja.

Plan kompanije je da lansira male satelite u orbitu prije nego pošalju robotsku letjelicu koja će kopati na asteroidu u potrazi za vodom i drugim mineralima. Njihov plan je da lansiraju i edukativni program kako bi se studenti, muzeji i astronomi uključili u korištenje teleskopa. Prvi ARKYD teleskop lansirali bi do 2015.



Fotografije onih koji doniraju 25 dolara biće prikazane na ekranu teleskopa sa Zemljom u pozadini, a sa tom fotografijom moći će se lako hvaliti prijateljima. Za nešto veće donacije nudiće se fotografije puno veće rezolucije.

Svaka donacija od 99 ili više dolara studentima i znanstvenicima će osigurati pet minuta rada na teleskopu, a moći će se i saznati šta su radili, a moći će se pratiti njihov napredak. Za više od 200 dolara vi ćete moći odabrati bilo koje nebesko tijelo i dobiti fotografiju. Najviše donacije su 10 hiljada dolara, a za to će se moći potpisati na teleskop, nazvat će asteroid po vama, karte za otkrivanje i lansiranje rakete...

(24sata.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније