Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R.

29. 09. 2016. 17:51 >> 17:29

MIDT ORGANIZOVAO

Panel o digitalizaciji na Infofestu

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije organizovalo je na 23. Festivalu informatičkih dostignuća - Infofest panel "Postupak digitalizacije, oslobađanje spektra digitalne dividende i aukcija spektra".

Na panelu je prezentovan cjelokupan proces oslobađanja radio-frekvencijskog spektra koji je doveo do raspisivanja aukcije za dodjelu spektra, saopštilo je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

"Procesom digitalizacije, koji je bio osnov za oslobađanje spektra ''digitalne dividende'' koordiniralo je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Kao krajnji datum gašenja analognog signala za Evropu označen je 17. jun 2015. godine, kada je zvanično ugašen i analogni signal u Crnoj Gori. Time se Crna Gora pridružila državama koje su se već digitalizovale", navode u saopštenju. 

Navode da je gašenje analognog signala označilo i oslobađanje spektra značajnih propagandnih karakteristika, za dalji razvoj elektronskih komunikacija, unapređenje konkurencije i omogućavanje novih investicija u razvoj širokopojasnog pristupa internetu (brzi i ultra brzi internet), s mogućnošću većih brzina i većeg protoka sadržaja i snižavanje cijena interneta za korisnike.

"Radio-frekvencijski spektar je ograničeni nacionalni resurs čija valorizacija je u nadležnosti države. Uobičajena je praksa da se u slučaju kada postoji povećano interesovanje za korišćenje radio-frekvencija dodjela sprovodi u postupku javnog nadmetanja, a u Crnoj Gori se prvi put javno nadmetanje vršilo putem aukcije spektra, budući da je ta novina predviđena Zakonom o elektronskim komunikacijama", piše u saopštenju.

U radu panela učestvovali su Ratka Strugar (Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije), Boris Jevrić (Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP), Vladimir Peković (Crnogorski Telekom), Veljko Rakčević (Telenor Crna Gora) i Dragan Ratković (M:tel). 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније