Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Daily Mail ]

22. 05. 2013. 15:22 >> 15:22

ZVJEZDANE STAZE POSTAJU STVARNOST

VIDEO: NASA - Replikator hrane

Kuhinja budućnosti mogla bi da bude sačinjena iz samo jedne stvari – 3D štampača koji bi stvarao hranu iz ketridža punih ugljenih hidrata, proteina u prašku i ulja.

Iako ovaj koncept možda zvuči kao daleka budućnost, NASA je kompaniji „Systems & Materials Research Corporation“ koja se bavi razvojem 3D štampača dala 125.000 dolara kako bi se fokusirala isključivo na pravljenje univerzalnog replikatora hrane.

Ovaj uređaj trebalo bi da bude jako sličan „replikatoru“ koji je korišćen u seriji „Zvezdane Staze“ i koji je posadi omogućavao da stvaraju svoju omiljenu hranu.

NASA investira u ovaj projekat pošto želi da olakša slanje namirnica u svemir, ali osnivač kompanie „Systems & Materials Research Corporation“ Andžan Kontraktor vjeruje da bi ovaj 3D printer mogao da riješi problem gladi u svijetu.

„Mislim da sadašnji sistemi nijesu u stanju da prehrane buduću populaciju Zemlje. Potrebno je da promijenimo našu percepciju o tome šta je hrana“, izjavio je Andžar.



On predviđa da će ljudi u budućnosti konzumirati posebne obroke koji će biti stvarani u 3D štampačima sloj po sloj iz ketridža koji će sadržati prašak i ulje koje će biti moguće kupiti u prodavnici.

Jedan od očiglednih kandidata za 3D printer jeste pica zbog svojih slojeva koji štampaču omogućavaju da stvara jednu po jednu supstancu za sloj.

Kontraktor planira da počne da gradi svoj „pica štampač“ u narednom periodu a do sada je uspio da „odštampa“ čokoladu uz pomoć ove tehnologije.

Štampač će picu praviti tako što će prvo „odštampati“ sloj testa koji će tokom tog procesa biti i pečen. Potom će postaviti osnovu od paradajza, koji se čuva u formi praha, koji će potom biti pomiješan sa vodom i uljem.

Na samom kraju, pica će biti posuta slojem proteina, koji može doći u bilo kojoj formi – uključujući tu i alge i insekte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније