Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

16. 05. 2013. 10:54 >> 10:54

OBUSTAVLJENA POTRAGA

NASA: Pokvario se Kepler

Potraga naučnika za planetama sličnim Zemlji obustavljena zbog kvara na teleskopu Kepler američke svemirske agencije NASA.

 

Astronomi koji koriste teleskop, koji se nalazi u orbiti oko Sunca, utvrdili su da dva od četiri točka za usmjeravanje ne funkcionišu i prebacili su ga u režim bezbjednog funkcionisanja. 

Trajno onesposobljavanje Keplera bi značilo da naučnici moraju da prekinu potragu za udaljenim planetama na kojim bi mogao da postoji život, navodi AP i podsjeća da je pomoću ovog teleskopa identifikovano više desetina takvih planeta.

Šef naučnika u NASA Džon Grunsfeld je izjavio da još nije siguran da li je Kepler trajno onesposobljen niti da ovo znači kraj projekta od 600 miliona dolara. Svemirska letjelica na kojoj se nalazi teleskop i mehanizam za njegovo precizno usmjeravanje su suviše udaljeni za slanje astronauta da ga poprave kao što je to urađeno sa teleskopom Habl, ali će stručnjaci pokušati da daljinski osposobe pokvarene točkove ili da nađu način da ih zaobiđu.

Kepler je mnogo savršeniji teleskop od onih koji se koriste sa zemlje i to je prvi projekat u svemiru posvećen samo potrazi za potencijalno naseljivim planetama. Letjelica sa teleskopom je lansirana 2009.  i do sada su indentifikovane 132 planete na kojima može da se razvije život i još 2.700 koje treba još ispitati.

NASA je prošle godine odlučila da produži projekat do kraja 2016. po cijeni od 20 miliona dolara godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније