Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

15. 05. 2013. 14:53 >> 14:53

ZABRINJAVAJUĆE

Nivo CO2 najviši u istoriji čovječanstva

Prvi put u ljudskoj istoriji, u maju ove godine, nivo ugljen dioksida (CO2) prešao granicu od 400 djelova na milion (ppm), kakav nije postojao više od milion dolara.

 

Posljednji put toliko je ugljen dioksida u atmosferi bilo prije nekoliko miliona godina kada na Arktiku nije bilo leda, Sahara je bila prekrivena savanama, a nivo mora bio je za 40-ak metara viši nego danas.

Stručnjaci očekuju da će se ovi uslovi s vremenom vratiti zajedno s pogubnim posljedicama po civilizaciju osim ako se količine CO2 koje nastaju izgaranjem ugljena, plina i nafte brzo ne smanje.

Ali, uprkos ozbiljnim upozorenjima naučnika i velikoj ekonomskoj krizi, emisije staklenih plinova nastavljaju nekontrolisano da rastu.

Čelnik međuvladinog panela za klimatske promjene Rajendra Pačauri kaže da je prelazak ove tačke važno upozorenje.

"Na početku industrijalizacije koncentracije CO2 bile su samo 280 ppm. Moramo se nadati da će prelazak ove ključne tačke probuditi svijest o naučnoj realnosti klimatskih promjena, i o tome kako  čovjek prema njima treba da se postavi', rekao je.

Svjetski čelnici složili su se da će pokušati da zadrže globalni rast temperatura na jednom do dva stepena Celzijusa jer se smatra da bi sve preko toga pokrenulo nezaustavljivo, katastrofalno zagrijavanje. Međutim, Međunarodna agencija za energiju u 2012. je upozorila da će se uz današnje emisije temperature popeti za čak šest stepeni i izazvati haos u svijetu.

Analize fosila vazduha zarobljenog u ledu i drugi podaci, pokazuju da ovakvi nivoi nijesu zabilježeni u posljednjih tri do pet miliona godina u razdoblju koje se zove pliocen. U to vrijeme globalne prosječne temperature bile su tri do četiri stepena više nego danas i oko osam stepeni više na polovima. Koralni grebeni tada su masovno izumrli, a šume su rasle sve do sjevernih rubova u Arktičkom okeanu, u području koje je danas gola tundra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније