Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

08. 05. 2013. 09:15 >> 09:17

33.000 DONATORA

Teslina laboratorija dobila novog vlasnika

Grupa entuzijasta koja je svojevremeno pokrenula akciju preko interneta i za šest sedmica prikupila 1,3 miliona dolara za otkup Tesline laboratorije u Njujorku, kupila je tu lokaciju, čuvenu kulu u Vordenklajfu. Namjera im je da je pretovore u muzej i naučni centar.

 

"Veoma smo uzbudjeni i zahvalni što smo ostvarili naš cilj", izjavila je predsjednica Naučnog centra "Tesla" Džejn Alkorn.

Grupa koju je ona predvodila uspjela je da otkupi Teslinu laboratoriju za 850.000 dolara. U akciji prikupljanja novca učestvovalo je 33.000 donatora iz 108 država.

Tesla je napustio laboratoriju 1917.  i nakon toga ona je godinama korišćena kao postrojenje za proizvodnju hemikalija za foto-industriju i pripadala je kompaniji "Pirles foto".

Godine 1993. lokalne vlasti donijele su odluku da su podzemne vode ispod kule kontaminirane kadmijumom i drugim otrovnim elementima, zbog čega je bilo neophodno čišćenje tla.

Alkornova kaže da je kupovina laboratorije tek prvi korak i da ima još mnogo toga da se uradi jer je konačan cilj grupe entuzijasta okupljenih oko nje da na tom mjestu podignu muzej posvećen Nikoli Tesli i naučni centar od kojeg bio imao koristi cio svijet.

Za tako nešto biće potrebno još 10 miliona dolara. Džejn Alkorn kaže da je sada prvi zadatak da se obezbijedi prostor kako bi se onemogućilo njegovo dalje uništavanje.

Tesla je rođen u selu Smiljanu, u Lici, 1856.  u tadašnjem Austrougarskom carstvu. Studirao je u Gracu, radio u Parizu i Madjarskoj, prije nego što se preselio u SAD. U Americi je radio u timu Tomasa Edisona, od kojeg se kasnije osamostalio i postao njegov veliki rival.

Teslini najveći pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje i transformator naizmjenične struje. Bio je jedan od najzaslužnijih za izgradnju hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima i dao veliki doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala.

Po njemu je nazvana medjunarodna jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније