Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

07. 05. 2013. 17:10 >> 17:14

KONTROVERZNI PROJEKAT

VIDEO: Pištolj napravljen 3D štampačem

Prvi pištolj napravljen sa tehnologijom 3D štampača uspješno je testiran u Sjedinjenim Državama, javlja Bi-Bi-Si.

Kontroverzna grupa koja je napravila pištolj, „Defense Distributed“, namjerava nacrte i uputstva za izradu objaviti na internetu. Grupa je godinu dana radila na tom pištolju i uspješno ga testirala u subotu na streljani blizu Ostina u Teksasu.

Projekt je izazvao negodovanje aktivista za kontrolu naoružanja.

Evropska agencija za sprovođenje zakona Europol saopštila je da pažljivo prati razvoj događaja. Viktoria Baines iz Europola kazala je za Bi-Bi-Si da će se kriminalci zasada vjerojatno nastaviti služiti tradicionalnim načinima nabavke oružja.

„Ali što vrijeme bude prolazilo i tehnologija postane dostupnija i lakša za korišćenje te cijenom prihvatljivija, vjerojatno će se pojaviti određeni rizici“, kazala je Baines.

Grupu „Defense Distributed“ vodi Kodi Vilson, 25-godišnji student prava na teksaškog univerziteta. „Mislim da ljudi nisu očekivali da je ovo moguće napraviti“, kazao je Vilson u razgovoru za Bi-Bi-Si.

Tehnologija trodimenzionalnog štampanja smatra se tehnologijom budućnosti. Radi se o procesu izrade trodimenzionalog čvrstog objekta bukvalno bilo kakvog oblika na osnovu digitalnog modela. Tehnologija funkcioniše tako da se niže sloj za slojem materijala, uglavnom plastike, kako bi se napravili čvrsti objekti.

Ideja je ta da kupci, kako 3D štampači postaju sve jeftiniji, umjesto da kupuju proizvode u trgovinama, mogu skinuti s interneta nacrte i oštampati ih kod kuće.

Međutim, sa novim tehnologijama, uz prednosti, dolaze i rizici. Spomenuti pištolj izrađen je 3D štampačem kupljenim za 8000 dolara na „eBayu“. Sastavljen je od raznih plastičnih materijala i jedino je udarna igla od metala. Vilson tvrdi da je izrada pištolja i objava uputstva na internetu pitanje sloboda.

Za izradu pištolja Vilson je dobio licencu Američkog biroa za alkohol, duvan, oružje i eksplozive (ATF). Dona Selers iz ATF-a kazala je za Bi-Bi-Si da proizvodnja ovakvog 3D oružja ne podliježe nacionalnom zakonu o vatrenom oružju (poput automatskog oružja, primjera radi) i da je sve legalno.

Tehnologiju 3D štampanja neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu „čitača“ kartica na bankomatima.

Mnoge agencije za sprovođenje zakona u svijetu imaju posebna odjeljenja za praćenje kibernetičkog kriminala i u sklopu njih osobe zadužene za praćenje novih tehnologija poput 3D štampanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније