Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

04. 05. 2013. 14:51 >> 14:51

FRAGMENTI METEORA

Čuvao ključ Tunguske eksplozije 25 godina

Prije 105 godina, 30. juna 1908. u Tunguskoj, nedaleko od današnjeg sela Vanavara u Istočnom Sibiru, dogodila se velika eksplozija. Iako je primarno dominirala, posljednjih godina teorija o padu meteora mješala se sa teorijama o vanzemaljcima pa se tako u više navrata pisalo o tome kako su na mjestu pada pronađeni ostaci vanzemaljskog broda.

Tek 19 godina nakon eksplozije, 1927., prvi put je u istraživanje na mjesto događaja krenula ekspedicija predvođena Leonidom Kulikom, ali tada ništa nije pronađeno pa je tokom godina veo misterije koji je obavija čitav događaj postajao sve gušći i gušći.

Međutim, tek ove nedjelje naučnici su priznali postojanje mogućih fragmenata, a oni se već 25 godina nalaze u posjedu Andreja Zlobina, člana ruske Akademije nauka.

U pitanju su tri fragmenta koji imaju karakteristike meteora, a ako se ispostavi da su oni zaista ostaci velike eksplozije, to bi pomoglo u rješavanju ove velike astronomske „zagonetke“, piše „EarthSky“.

Zlobin je na svoju ekspediciju krenuo 1988., a za vrijeme istraživanja, on i njegov tim, pronašli su tri spomenuta fragmenta zajedno sa još stotinjak drugog „zanimljivog“ kamenja.

Nakon toga on se vratio u Moskvu gdje je, iz neobjašnjivih razloga, čekao 20 godina da detaljno istraži svoje otkriće.

On je 2008. razvrstao svoju kolekciju pronađenog kamenja i otkrio da na tri kamena postoje tragovi koji nastaju u trenutku kada užareni meteori velikom brzinom prolaze kroz Zemljinu atmosferu.

Još uvijek nije uređane detaljna hemijska analiza, ali Zlobin i njegov tim bili su dovoljno uvjereni da je u pitanju stvarno meteor da su odlučili da objave svoje istraživanje.

(index.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније