Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 05. 2013. 13:37 >> 13:44

ŠPIJUNIRANJE KORISNIKA

Države koriste špijunski softver sličan Firefox-u

Opasan špijunski softver kojeg države koriste za praćenje internetskih korisnika prekriven je kao Firefox i ne mogu ga otkriti antivirusni programi.

Brojne vlade diljem svijeta špijuniraju svoje korisnike koristeći softver koji je prikriven kao popularni web preglednik Firefox i koji je izuzetno opasan jer može preuzeti kontrolu nad bilo kojim operativnim sistemom, a ne može ga otkriti ni jedan od najpopularnijih antivirusnih programa.

Špijunski softver Finfisher razvila je kompanija Gamma International za legalno praćenje kriminalaca na internetu, no istraživači iz Citizen Laba sa Univerziteta u Torontu upozorili su da ga brojne vlade koriste za ilegalno praćenje disidenata i boraca za ljudska prava i da su Finfisherovi serveri pronađeni u 36 zemalja – među njima se nalaze Austrija, Mađarska i Srbija.

Na BBC-u kažu da su još prije dvije godine pronašli dokumenta koji dokazuju da se Finisherom koristila i vlada u Egiptu koja ga je iskorištavala za pristup e-mailovima i snimanje razgovora putem Skypea. Iz Gamma Internationala te su optužbe demantovali, tako se Egipat nije našao na posljednjem popisu zemalja u kojem su pronađeni Finfisherovi serveri.

S obzirom da se ovaj softver skriva kao Firefox, iz Mozille su prozvali Gammu International za zloupotrebu Firefoxa te su zatražili da prekinu da koriste ime njihovog preglednika internetskih stranica za varanje korisnika i instalaciju špijunskog softvera. Na svom su blogu objavili kako se Firefoxom služe stotine miliona korisnika diljem svijeta te je zaštita Mozillinog branda od presudne važnosti za dalji uspjeh njihovog web preglednika.

Finfisher je opasan malware koji se bez znanja korisnika može instalirati na njihove kompjutere, snimati screenshotove ekrana, bilježiti što korisnici pišu na računarima i na taj način pratiti komunikaciju putem društvenih mreža i mailova, a čak može preuzeti kontrolu nad kamerom i mikrofonom računara i na taj način pratiti sve aktivnosti korisnika.

Takođe, razvijena je i mobilna verzija ovog softvera.

(dnevnik.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније