Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

02. 05. 2013. 21:54   >>  21:55

"SEA ORBITER"

VIDEO: Dizajn futurističkog plovila

Francuska fondacija "Žak Ružeri" objavila je da će u novembru započeti izgradnju futurističkog plovila za istraživanje mora i morskog života - "SeaOrbiter".

"SeaOrbiter" će podsjećati na svemirski brod, biće visok 58 metara, koštaće oko 52,7 milona dolara, a biće opremljen najsavremenijom opremom, laboratorijima i podmornicama.

Plovilo, teško 1.000 tona, sastojaće se iz dva dijela. Veći, dužine 31 metar, nalaziće se pod vodom,  dok će iznad površine biti manji dio, dug 27 metara.

Dio pod vodom imaće i mnogo veću zapreminu, a u njemu će se nalaziti prostorije za život, laboratorije, radionice i izlazi za podmornice i ronioce.

Konstukcija "SeaOrbitera" gradiće se od legure aluminijuma i magnezijuma, koja je izuzetno otporna na koroziju.

Projekat organizacije "Floating oceanographic laboratory" vode francuski arhitekta Žak Ružeri, okeanograf Žak Pikar i astronaut Žan-Lu Kretjen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније