Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

02. 05. 2013. 15:15 >> 15:15

AMERIČKI NAUČNICI

Mjerenje globalnog raspoloženja preko Tvitera

Amerikanci su napravili internet alatku „hedonometar” koja analiziranjem Tvitera mjeri globalno raspoloženje, prenosi Dejli mejl.

Hedonometar obrađuje oko 10 odsto svih tvitova (postova na Tviteru) napisanih na engleskom jeziku i klasifikuje ih na osnovu riječi i fraza koje sadrže.

Svakoj riječi je dodijeljena određena vrijednost na skali od 1 do 9, pa je tako na primjer riječ „happy” (sreća, srećan/a) vrednovana sa 8,30 a riječ „war”(rat) sa 1,80.

Analitičari skupljaju oko 50 miliona tvitova svakog dana i računaju prosjek na osnovu datih vrijednosti

Tvorci alatke postavljene na sajtu su prikupljali podatke sa Tvitera tokom proteklih pet godina i zaključili da je „najtužniji dan” u tom periodu bio 15. april ove godine, kada se desio napad na Bostonskom maratonu.

Nakon njega najtužniji je dan masakra u školi u Konektikatu, sudeći po broju tvitova koji izražavaju žalost.

O napadu u Bostonu je govorio veliki broj tvitova u kojima su se isticale riječi sa negativnom konotacijom kao što su „eksplozija“, „ubistva“, „žrtve“, ali i riječi kao što su „ljubav“, „molitva“, „porodica“, koje su, iako u osnovi pozitivne, tog dana se odnosile na tu tragediju pa nijesu računate kao pozitivne.

Najsrećniji dani su uglavnom praznici poput Božića i Dana zahvalnosti.

Mana hedonometra je ta što se bavi samo riječima na engleskom jeziku i tvitovima uglavnom vezanim za vijesti iz SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније