Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

29. 10. 2015. 21:17   >>  21:11 1

REKORDNO

Proširila se ozonska rupa iznad Antarktika

Ozonska rupa iznad Anktartika ove godine je proširena u rekordnoj mjeri. Iznosila je 28,2 miliona kilometara kvadratnih, prenosi Anadolija.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopštila je da se ozonska rupa iz godine u godinu mijenja, te da se ove godine zbog loših vremenskih uslova proširila u neočekivanoj rekordnoj mjeri.

Naglašeno je da se ozonska rupa ponekad znatno smanji, ali ona je 2. oktobra bila veličine 28,2 miliona kilometara kvadratnih.

Naučnik iz WMO-a Geir Braten kazao je da ta ozonska rupa predstavlja ozbiljan problem s kojim treba biti posebno oprezan.

Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi. Prvi put su otkrivene 70-tih godina prošlog vijeka i to na južnoj hemisferi.

Ozonski sloj je dio stratosfere na visini od 12 do 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je uzrok toga čovjek.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније