Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

26. 04. 2013. 09:30   >>  09:30

DOBRO PLAĆEN HOBI

"Fejsbukov" agent

Nir Goldšlager hakovao je "Fejsbujk" više od 100 puta. Ovaj 27-godišnji Izraelac pronašao je razne načine da dobije neautorizovani pristup bilo kom "Fejsbuk" nalogu. U kompaniji se ne ljute zbog "upada", već mu i plaćaju za njih.


Prije dvije godine Fejsbuk  je otkrio svoj program u okviru kog nezavisni istraživači bivaju plaćeni za pronalaženje bagova na ovoj društvenoj mreži. 

Ideja je bila da se ohrabre “dobri momci” (poznati i kao “white hat” hakeri), kako bi pronalazili i prijavljivali bagove kako bi ih Fejsbuk mogao popraviti prije nego što ih otkriju “loši momci” (“black hat” hakeri). 

Od 2011. niko nije prijavio više propusta na društvenoj mreži od Goldšlagera. On je proveo bezbrojne sate lutajući virtuelnim hodnicima i provjeravajući svaku “pukotinu”, sve dok ne pronađe “otključana vrata”. 

Zanimljivo je da Fejsbuk plaća čak 3.000 dolara za prijavljivanje samo jednog baga. Goldšlager, međutim, odbija da prizna koliko novca je zaradio na račun svog neobičnog “hobija”. 

“Recimo samo da je riječ o velikom iznosu” , rekao je on i dodao da mu je potrebno u prosjeku pet sati da bi našao neki bag. 

Međutim, on to ne radi samo zbog novca, već i zbog ljubavi prema ovoj mreži. 

“Koristim Fejsbuk svaki dan”, kaže Goldšlager. “U mom je interesu da bude što sigurniji”. 

Ovaj mladić je nedavno najavio da će prestati da traži bagove, kako bi se posvetio izgradnji sopstvene nove kompanije "Break Security", specijalizovane za hakovanje sajtova firmi, kako bi se pronašli propusti u bezbednosti. Za usluge će naplaćivati 200 dolara po satu rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније