Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

pogledaj.to

28. 03. 2015. 18:29   >>  18:23

MUŠKA BRADA

Nekad simbol otpora, danas hipsterska moda

Kroz istoriju bradi su se pripisivala različita simbolička značenja. S jedne strane to su muževnost, mudrost i visoki društveni status, s druge varvarstvo, ekscentričnost, pa i satanizam. Voljeli ih ili ne, brade su danas opet sveprisutne na licima muškaraca Zapadnog svijeta. Kako su se brade toliko popularizirale i koje im je danas značenje?

O dlakama na ženskom tijelu, tj. o njihovom uklanjanju, često se piše kao o režimu kojim patrijarhat kontroliše žensko tijelo. Brijanje brade ili ipak njeno puštanje takođe se može posmatrati iz perspektive režima. Odnos prema bradi se mijenjao, ali uvijek je postojala norma koja je jedne uključivala, a druge isključivala.

milanović badurina

Montaža Željka Badurine: Hrvatski premijer Milanović kao hipster

Tome u prilog idu istorijski podaci kao oni da je u Normandiji u 11. vijeku bio zabranjen ulaz u crkvu muškarcima s bradom ili da su duge brade vijek kasnije bile zabranjene u Veneciji. Takvih odredbi je bilo sve do prve polovine dvadesetog vijeka kada su se brkovi smatrali izrazito muževnim jer je britanska vojska imala odredbu da vojnici moraju imati brkove. Biti muškarac u naponu snage, a nemati brkove u to doba je značilo biti u sukobu s ideologijom britanskog kraljevstva.

Međutim, da bismo shvatili savremene brade, moramo se vratiti u noviju istoriju. Tu više zakona o bradama nema, ali posredstvom medija i društvenih normi, posebno nakon Drugog svjetskog rata, brade nestaju, barem iz 'mejnstrima'. Nakon haosa rata trebalo je obnoviti kapitalistički sistem utemeljen na protestantskoj radnoj etici, a muškarac je trebao biti nosilac te obnove.

110

24

U tom svijetu discipline i privilegija nije bilo mjesta za dlake koje su kroz istorije postale simbol za avanturističke i „iskonske, prirodne“ pobude. Muškarac „obnovitelj“ kulturna je tvorevina pa je tako njegovo lice trebalo biti uredno obrijano, a kosa začešljana. Muškarci kakve smo prije koju godinu gledali u TV seriji "Med men" (Mad Man) postali su norma dvadesetog vijeka. Da je taj model bezbradog muškarca još uvijek dominantan, pokazuje i podatak da je 98% muškaraca s Forbsove liste najbogatijih bez brade.

Kao otpor diktatima takvog društva, s vremenom se formiraju različite supkulture, koje između ostalog imaju i različit odnos prema dlakama na tijelu. Hipi pokret s kraja šezdesetih godina jedna je od kontrakultura koja kao jedan vidova oslobođenja čovjeka od normi donosi i masovan povratak brada. Duga kosa, brada, golo tijelo tada su postali politički akt, subverzija korumpiranog sistema i njegovih pravila. U tim bradama možemo naći korijen današnjih brada, ali prije toga trebamo se prisjetiti kako je tekao razvoj „dominantnog muškarca“. Poslijeratni golobradi muškarac vrhunac svog razvoja dostigao je za vijeme neoliberalnih politika vlada Margaret Tačer i Ronalda Regana kada su konzumerizam i preduzetništvo postali temelji društvenih odnosa.

67

1113

S novim milenijumom, s krizom neoliberalnog sistema i konzumerističkog društva, s javljanjem masovnih društvenih pokreta, pojavili su se i hipsteri i njihove brade koje danas gledamo na ulicama. Po pravilu, oni dolaze iz građanskih porodica, a brade koje nose su samo jedan od znakova otpora sistemu u kojem su odrasli. Međutim te brade nijesu invencija samih hipstera, kao i sve drugo što su prisvojili, već su brade dio istorijskog repozitorija supkultura iz kojih hipsteri prisvajaju setove karakteristika.

Premda je i istorijske supkulture, pretežno kroz modu, na kraju asimilirala dominantna kultura, neoliberalne tržišne ekonomije su hipsterski otpor komodificirale od početka. Hipsteri su tako istovremeno odmetnici i dio dominantnog sistema. Oni se kritički odnose prema slobodnom tržištu, ali istovremeno učestvuju u stvaranju novih niša na istom tom tržištu. Svjesni te pozicije, prihvataju ironiju kao alat kojim rješavaju vlastitu nedosljednost.

1415

1617

Tako je i s bradama. Njihova subverzivnost, kao i muževnost, samo su značenja koja se izvlače iz istorije i kojima se hipsteri poigravaju. Brade su dio njihove potrage za specifičnim i autentičnim, potrage koja na kraju nema nikakav zajednički cilj, osim uspostavljanja mehanizama razlikovanja određene grupe (mlađih) građana izgubljenih u moru informacija i opterećenih otvorenim mogućnostima formiranja vlastitog identiteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније