Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

25. 07. 2021. 10:31   >>  10:36

GREEN EDITION

Revije održive mode za kraj festivala u Porto Montenegru

Prvi put u Crnoj Gori, holandski dizajner Ronald Van der Kemp i crnogorska umjetnica Aleksandra Džaković predstavili su svoje kolekcije održive mode tokom druge, ujedno i završne večeri 3. internacionalnog modnog festivala (IFF) Green Edition-Porto Montenegro 2021. Revije su održane ispred hotela Regent, glavnog sponzora festivala, koji su organizovali agencije Fabrika i Porto Montenegra, a uz podršku Evropske unije.

Publika je imala priliku da vidi kreacije evropskog pionira etičkog dizajna, koji je predstavio kolekciju održive visoke mode. Aleksandra Džaković, prva crnogorska dizajnerka koja je nominovana za „Green product award“ i ušla u prvih 10 među 1 500 prijavljenih, premijerno je predstavila AKKA dizajnerski projekat - odijevne predmete od biorazgradivog materijala. Kada je estetika u pitanju, inspiraciju je našla u crnogorskoj narodnoj nošnji.

“Ovogodišnji IFF, pod zvaničnim nazivom „green edition“, prikazivanjem održivih kolekcija još jednom je dokazao da prati i crnogorskoj publici predstavlja svjetske modne trendove. Upravo je održivost postala globalni pokret, pokrenut prije svega zbog pandemije korona virusa, koja je dodatno skrenula pažnju na važnost zaštite životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Završno veče IFF otvorili su vlasnica agencije Fabrika Vesna Mandić, predstavnik Porto Montenegra Predrag Leković i ambasadorka Evropska unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je pojasnila da su odmah prihvatili poziv da podrže festival, jer pruža priliku da Crna Gora i EU zajedno promovišu zelenu, etičku i održivu modu.

„Kao što znate, EU je globalni pionir kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena. Naš Zeleni dogovor EU postavio je vrlo konkretne i ambiciozne ciljeve kako bi EU postala prvi karbonski neutralan kontinent do 2050. godine. Kao dio ovih napora širom Evrope, moramo preispitati i industrije mode i tekstila, koje su zapravo veliki zagađivači. Naročito nakon pandemije koronavirusa, postoji hitna potreba za stvaranjem zelenijeg i pravednijeg društva. Moramo podržati mlade inovatore, kreatore i dizajnere koji promovišu sporu umjesto brze mode“, poručila je Popa na otvaranju.

Neposredno prije početka druge večeri festivala, održana je i mini revija Aleksandre Džaković na tivatskoj rivi. Ovaj događaj inicirala je Evropska unija, u želji da održivu modu približi svim građanima.

Aleksandra Džaković (AKKA) je arhitektica koja se nedavno počela baviti dizajnom odjeće kroz sintezu tehnologije i tradicije. Magistrirala je na Bauhaus-u u Dessau (Njemačka), fokusirajući se na dekadenciju obrazovnog sistema u arhitekturi. Stoga, arhitektonsku logiku prenosi i na konstruisanje odjevnih komada, ne koristeći šivaću mašinu, a primjenljujući biorazgradive

materijale.

“ AKKA je dizajnerski projekat koji na kritički i ekološki osviješćen način preispituje odnos tradicije i tehnologije u kulturi odijevanja. Njena prva kolekcija nalazi estetski uzor u crnogorskoj narodnoj nošnji. Standardni krojevi su modifikovani, a detalji i ornamenti stilizovani do asocijativne prepoznatljivosti. Kostimi su digitalno obrađeni i prilagođeni laserskom rezanju, a potom ručno povezani, jer nemaju standardne šavove. Izrađeni su od biosintetičkog, biorazgradivog materijala Pinatex, napravljenog od lišća ananasa, kao nus proizvoda prehrambene industrije. Namjera je da se kreiraju unikatni odjevni predmeti, proizvedeni po zahtjevu, korišćenjem savremenih tehnologija, čime bi se skratilo vrijeme za proizvodnju, proizvod približio korisniku, a izbjegao bi se višak proizvodnje i time smanjio uticaj na životnu sredinu”, objašnjavaju iz EU info centra.

RVDK - Ronald van der Kemp je prvi i najpoznatiji svijetski kreator održive visoke mode. RVDK je modna kuća osnovana 2014. sa idejom borbe protiv rasipničkog modnog sistema, predlažući garderobu koja se sastoji od ponude limitiranih kolekcija vanvremenske odeće, kao izraz ženske ličnosti koja ističe njenu snagu i karakter. Svaki stil je etički izrađen od vrhunskih održivih materijala i ostataka, a ručno ga izrađuju mali ateljei i zanatlije u njegovoj rodnoj Holandiji. Ronald van der Kemp radio je više od 25 godina kao dizajner i kreativni direktor za vrhunske međunarodne luksuzne brendove kao što su Bill Blass, Celine, Michael Kors, Gui Laroche i Barneis, pre nego što je lansirao brend sa svojim imenom. Misija RVDK je da svijetu pokaže da I etička moda može biti glamurozna i uzbudljiva, kreirajući visoku modu sa osećajem nostalgije i rada na vrhunskoj visokoj modi. RVDK vjeruje da umjetnički oblik može dovesti do većih promjena u industriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније