Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

21. 02. 2013. 15:23 >> 15:24

ENTERIJER

Savršen i praktičan : Garderober

Savremeno stanovanje tjera nas da razmišljamo o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristljivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja velikog garderobera. Ima ih različitih dimenzija, a veličina zavisi od vaših potreba.

 

 

Čak i manji garderoberi mogu da budu dobro iskorišćeni jer su, osim veličine, bitni faktori visina prostora, kao i raspored elemenata. Dobro organizovanim garderoberom u koji se ulazi omogućićete sortiranje odjeće, obuće i svih ostalih predmeta vezanih za odijevanje.

Takva rješenja su praktična i funkcionalna jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se misli da su garderoberi privilegija onih sa viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drugačija.

Iako je najčešće odvojena prostorija u okviru stambenog prostora, garderober u manjim jedinicama može da se smjesti i u hodnik, na galerijama koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora, u dijelu spavaće sobe ili blizu kupatila.

S obzirom na to da su ovi prostori najčešće grupisani, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima.

Osim toga, ovakvim grupisanjem postiže se osjećaj intimnosti i privatnosti koju pojedinac u sopstvenom domu ne dijeli sa ostalim ukućanima jer garderober je ipak centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, veša i svih ostalih predmeta koje čine dio vaše intime.

Najnoviji trendovi u opremanju enterijera ističu funkcionalnost svake prostorije, ali i vizuelne vrijednosti. Tako i garderober postaje prostor za razmišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe povećava njen kvalitet.

Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru vještačku rasvetu, ogledala i sve ostalo prema željama ili mogućnostima - toaletni stočić, sto za peglanje, korpu za prljav veš... U manjim stanovima, atraktivno oblikovan garderober može da postane sastavni dio enterijera, ali i da postane mjesto za trening i odlaganje sprava za vježbanje.

Ormar u koji se ulazi najčešće je skromnija verzija garderobera jer nije smješten u posebnoj prostoriji, već u njenom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika.

Smiještanjem u spavaćoj sobi, uz koju je povezano kupatilo, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu da budu neutralna ili vrlo dekorativna.(stil-magazin i decoist)

Ovu priču ne možemo da završimo a da ne pomenemo jednu od specifičnijih žena svijeta i pravu stilsku ikonu, Ajris Apfel, koja je oduvijek  bila korak ispred svih. Njen poseban način izražavanja kroz odjeću, koji živi već mnogo godina, možete pogledati u priloženom videu. Inače, njena kolekcija garderobe i cipela bila je izložena u Metropoliten muzeju 2005. godine:

 

U foto galeriji možete pogledati neka dizajnerska rješenja za uređenje garderobera, ali i kako su neke poznate ličnosti uredile svoje kutke za garderobu i cipele, između ostalih čuvena bogatašica Paris Hilton, Pola Abdul, Mila Kunis, Eva Longorija:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније