Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

29. 09. 2020. 22:32   >>  22:31

"MANIFEST MODE"

U Parizu izložba posvećena Koko Šanel

Izložba pod nazivom "Gabriel Šanel - Manifest mode" odaje priznanje uticajnoj kreatorki 20. vijeka koja je između ostalog osmislila malu crnu haljinu i čiji je parfem Šanel 5 (Chanel 5) ostao jedan od najprodavanijih parfema u svijetu.

"Ponovo otkrivamo Šanel i pravo je iznenađenje koliko nijesmo dubinski poznavali njene kreacije i principe koje je koristila u svom radu", rekla je Frans presu Miren Arzaliz (Arzalluz), direktorka palate Galijera gdje se nalazi Muzej mode u Parizu.

Ona je rekla da je donijela "radikalnu" odluku da izložba bude isključivo posvećena radu Koko Šanel, kontroverznoj kreatorki o kojoj je objavljeno skoro 100 biografskih knjiga koje govore o tajnama njenog uspjeha, muškarcima njenog života, među kojima je jedan nacistički ljubavnik, i o njenoj navodnoj saradnji sa nacistima.

Direktorka palate je rekla da je stil Šanel toliko vanvremenski i prisutan u sadašnjosti. Izložba stavlja akcenat na čistotu linije, sofisticiranu jednostavnost i skladnu estetiku između odjeće, nakita i parfema slavne Koko Šanel.

Njen parfem Šanel 5 nastao je 1921. godine i ostao je do danas jedan od najprodavanijih parfema koji nema tačno određenu mirisnu notu za razliku od tadašnjih parfema.

"Želim da to bude vještački parfem, kao haljina, odnosno parfem koji je proizveden u fabrici", rekla je Koko Šanel jednom prilikom.

Šanel 5 sadrži mirise jasmina, ruže i ilang-ilanga u kombinaciji sa začinskim notama i sintetičkim materijama.

Prezentacija tog parfema bila je takođe inovacija - četvrtasta boca u bijeloj kutiji sa crnim ivicama, što je kontrast sa tadašnjim ukrasnim bocama i apstraktnim nazivima parfema.

Koko Šanel, čije je pravo ime bilo Gabrijel Boner (Gabrielle Bonheur) (1883-1971) predstavljala je suprotnost modi svog vremena jer je smislila udobniju odjeću koju je sama nosila. Bila je inspirisana muškom odjećom.

"Udobnost, prirodnost i sloboda pokreta nijesu prije Koko Šanel postajali u visokoj modi", rekla je Miren Arzaliz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније