Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

30. 10. 2020. 14:31 >> 14:32

SAMSUNG

Evolucija televizora od crno bijele slike do rotirajućeg ekrana

Razvoj televizije i TV uređaja dug je gotovo čitav vijek, a industrija je za to vrijeme prošla kroz drastične promjene - od crno-bijelih televizora i samo nekoliko kanala, do modernih tehnologija i multimedijalnih uređaja. Da li će televizija kao format ostati prisutna i narednih 100 godina?

Nikola Šimunović, rukovodilac sektora prodaje potrošačke elektronike u kompaniji Samsung Electronics za Srbiju:

Smatram da će televizori i u budućnosti zauzimati centralno mjesto u svakom domu, kada je riječ o multifunkcionalnim uređajima za opuštanje i zabavu. Posljednjih godina primjećujemo velike promjene u načinu korišćenja televizora, zahvaljujući pametnim funkcijama i striming servisima poput HBO GO, Netflix i YouTube. Ovi servisi postali su standard za korisnike koji žele da uživaju u najnovijim filmovima i serijama kada i gdje oni to žele, dok je YouTube postao obavezan za kvalitetno uživanje omiljenoj muzici i drugim video sadržajima. Sve navedene platforme su naravno dostupne i na Samsung televizorima. Osim toga, prilagođavamo se trenutnoj situaciji u zemlji, pa je od skoro na našim televizorima dostupan i servis RTS Planeta koji između ostalog omogućava đacima da prate nastavu od kuće na jednostavan i praktičan način. Kao vodeći brend u smislu inovacija Samsung je tokom poslednje dvije decenije zabilježio nekoliko bitnih prekretnica – prvi LCD i LED televizori, Smart TV aplikacije, zakrivljeni UHD TV, kao i prvi inovativni QLED 8K televizor ultra visoke rezolucije. Tehnološka industrija konstantno evoluira i prilagođava se potrebama i željama korisnika, što će nastaviti da se dešava – vjerujem da je pred nama svijetla budućnost.

U posljednjih desetak godina, tehnologija je dosta uticala na unaprijeđenje kvaliteta slike i performansi televizora. Skraćenice poput 4K, 8K, HD, QLED, OLED ponekad zbunjuju ljude. Možete li nam ukratko objasniti šta one znače i koje su trenutno najaktuelnije među korisnicima?

 

Osnovne skraćenice HD, FHD, UHD ili 4K i 8K, odnose se na rezoluciju ekrana, koliko piksela televizor može da prikaže i koliko je shodno tome detaljna slika. Sjetite se kako je na starijim televizorima slika bila mutnija i nejasnija kako im se približite. Savremeni televizori visokih rezolucija su eliminisali taj problem, tako da se svi detalji prikazanih scena jasno vide, bez obzira na udaljenost gledaoca od uređaja u prostoriji. Sa druge strane QLED je oznaka za tehnologiju lampica koje prikazuju sadržaj na ekranu na što živopisniji način i realniji način. Kada se radi o Samsung televizorima, trenutno su aktuelni naši Lifestyle modeli sa 4K rezolucijom i QLED tehnologijom, koje u kombinaciji pružaju vrhunski korisnički doživljaj bez obzira na tip sadržaja.

O čemu bi korisnici trebalo da vode računa prilikom kupovine televizora?

Televizori se kod nas kupuju na duži vremenski period. Zato je prilikom kupovine važno odabrati uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Svakako je dobro odlučiti se za veličinu ekrana u skladu sa prostorijom u kojoj će se gledati televizija, kao i za bolju rezoluciju, kako bi sve vrste sadržaja bile prikazane na kvalitetan način, a gledalačko iskustvo bilo potpuno.

Mi u Samsungu imamo široku ponudu uređaja, zbog čega nije teško pronaći pametni televizor koji ispunjava zahtjeve korisnika različitih profila, uklapa se u svaki prostor, a ujedno predstavlja i najbolji odnos cijene i kvaliteta. Tu svakako treba istaći naše lifestyle televizore – The Frame, The Sero i The Serif koji su oličenje najnovijih trendova u dizajnu enterijera i savršeno se uklapaju u domove korisnika, čak i kada su isključeni. Naš model The Frame može da postane prava umjetnička galerija kada je isključen, prikazujući djela iz nekih od najvećih svjetskih muzeja, a može i da se podesi da se prikaz na isključenom uređaju uskladi sa bojom zida koji ga okružuje i da se tako neprimjetno uklopi u enterijer.

 

Ovi televizori svi funkcionišu na bazi najsavremenije QLED tehnologije, koja pomoću Quantum Dot AI rješenja kombinuje vrhunski procesor sa vodećom platformom u industriji, Tizen, kako bi vizuelno unaprijedila bilo koji sadržaj. Na ovaj način svaka nijansa sa spektra ljudskom oku vidljivih boja je jasno prikazana, bez mutnih djelova. Kod televizora sa ovom tehnologijom, nema potrebe za zamračivanjem sobe ili ručnim podešavanjem svjetline ekrana jer Adaptive Picture opcija analizira stepen svjetlosti i sadržaj na ekranu, kako bi obezbijedila savršen kvalitet slike, bez obzira na to da li se televizor gleda u mračnoj ili osvjetljenoj prostoriji.

Šta nam Samsung sprema u budućnosti? Vidjeli smo fleksibilni pametni telefon, možemo li očekivati i fleksibilni televizor?

Očekuje nas još više kvalitetnih, autentičnih inovacija, koje prije svega odgovaraju na potrebe i želje korisnika, jer to je ono što je u našoj kompaniji imperativ. Televizori poslednjih godina, takođe, kao i pametni telefoni prolaze kroz dosta tehnoloških promjena. Ove godine imamo prilike da vidimo Samsung The Sero, prvi televizor u svijetu sa rotirajućim ekranom, kreiranim da korisnici sa lakoćom mogu da sadržaje sa svojih telefona gledaju na televizoru, u onom formatu za koji je namijenjen. Prije nekoliko godina ovako nešto je bilo nezamislivo, da se ekran televizora automatski rotira, tako da ništa nije isključeno u budućnosti jer na kraju krajeva korisnici i njihove potrebe su ono što je presudno za našu industriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније