Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

04. 10. 2019. 08:51   >>  08:50

E-PISMO I VREMENSKI PEČAT

Vrijeme digitalnih Poštinih servisa

Kompanijska prezentacija Pošte Crne Gore pod nazivom „Vrijeme digitalnih Poštinih servisa – e-pismo i vremenski pečat“ održana je večeras u okviru XXVI Festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2019.

 

Tokom prezentacije najavljena su dva nova servisa kojima Pošta Crne Gore nastavlja digitalizaciju svojih usluga, započetu prije više od 10 godina.

Ivan Brković, iz Sektora za informatičku podršku, naglasio je da je kvalifikovani elektronski servis e-pismo digitalni pandan tradicionalnoj poštanskoj usluzi - preporučenoj pošiljci s povratnicom.

Potvrde koje nudi servis e-pismo su pravno valjane i mogu biti dokaz da je elektronska pošta poslata i da je izvršen prijem pošiljke. Sve potvrde su označene vremenskim pečatom, potpisane kvalifikovanim digitalnim certifikatom i sadrže podatke o samoj pošiljci. - naveo je Brković.

On je objasnio da kvalifikovani servis e-pismo omogućava slanje i prijem preporučene registrovane pošte elektronskim putem. Korisnici E-pisma mogu dobiti: potvrdu da je dokument poslat, potvrdu da je uručen, odnosno dostavljen i potvrdu da je primalac otvorio dokument ili poruku.

Elektronski vremenski pečati (time stamps) su servis koji elektronskim transakcijama obezbjeđuje formalno-pravnu neporecivost, najavljeno je na kompanijskog prezentaciji Pošte.

Riječ je o potvrdi vremena u elektronskoj formi koja povezuje bilo koju vrstu elektronskih podataka u određenom vremenu, dokazujući da su ti podaci postojali u to vrijeme. Elektronski vremenski pečat je izuzetno koristan alat u slučajevima elektronskih transakcija u kojima datum igra značajnu ulogu u procesu provjere i autentičnosti različitih događaja, podataka, dokumenata, ugovora ili certifikata, kazao je Brković.

On je podsjetio je da Pošta Crne Gore, saglasno Zakonu o elektronskim uslugama iz 2010. godine i Zakonu o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu iz 2017. godine, pruža usluge izdavanja kvalifikovanih digitalnih certifikata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније