Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

29. 11. 2021. 06:47   >>  08:15

DEVASTIRANA

Tvrđava Dvrsnik - ljudski nemar na djelu

Ljudski nemar na djelu. To je utisak nakon posjete tvrđavi Dvrsnik, jednom od svjedoka duge i burne istorije našeg prostora. Impozantna fortifikacija bila nam je pravo otkrovenje, pa smo i zanemarili stanje u kojem se nalazi taj nepriznati spomenik kulture.

Dvrsnik je jedna od austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori, koja je, čini se, doživjela goru sudbinu od ostalih jer se jedva može naslutiti kako je izgledala u svojoj punoj snazi. Pred sami vrh nalazi se informativna tabla na kojoj se mogu vidjeti fotografije i planovi prilikom izgradnje, pa smo mogli aktivirati maštu.

Tvrđava je smještena na vrh brda koje dominira između Grahova i Dragaljskog polja.

Mi smo na mapama tražili makadamski put koji vodi do tvrđave i našli smo onaj što vodi iz Grahova, ali smo kasnije vidjeli da je bliže kada se krene iz Dragalja.

Tvrđava Dvrsnik je bila jedna od najmodernijih vojnih objekata tog doba i pripada posljednjoj generaciji tvrđava projektovanih pred Prvi svjetski rat.

Gradnja je počela 1910. godine, a zbog Velikog rata nikada nije završena. Danas su ostali djelovi betonske, višespratne konstrukcije i zidovi debeli nekoliko metara. Na vrhu samo ostaci čeličnih konstrukcija, koje su bile teške i do 10 tona, a u kojima se nalazila artiljerija.

Negdje smo pronašli da su te konstrukcije, pedeset godina nakon izgradnje, pretopoljene u nikšićkoj Željezari za gradnju Arsenala u Tivtu.

Pored glavne tvrđave postoje ostaci velikog broja drugih objekata, a prepoznatljive su dvije velike bistijerne u kojima je austrougarska vojska skupljala vodu.

I pored toga što veliki dio tvrđave uništen, i dalje se može vidjeti grandioznost projekta, može se doživjeti njegova veličina i značaj.

Dok smo se fotografisali, našalili smo se da iz nekih uglova podsjeća na drevne hramove ukslesane u stijeni , poput Kailasa i Pećine u Elori u Indiji, ili najpoznatiji - Petra u u današnjem Jordanu.

Samo što na njima nema antena za mobilnu telefoniju. Ne znamo kako su nadležne institucije dozvolile da ih postave na kulturno-istorijsko dobro. Ali, ako se pravite da ih ne vidite, u potpunosti će vas očariti izgled građevine i pogled koji se sa vrha pruža na Grahovo i Dragaljsko polje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније