Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

17. 03. 2018. 08:00   >>  08:46

VODOPADI IGUAZU

Argentinski i brazilski vodeni raj

Iguasu vodopadi su uvršteni u jedno od sedam svjetskih čuda prirode. Ukupna dužina vodopada je 2700 metara, a cijelom dužinom se nalazi 275 vodopada visine od 64 do 82 metra.

Ako ste u Brazilu, Sao Paolu ili Rio de Žaneiru, imate dvije mogućnosti kako stići u Foz Iguaçu.

Jedna je avion, a cijena povratne karte iz jednog od ova dva grada staje između 400 i 500€, u zavisnosti sa kojom kompanijom letite, dok je autobuska karta u jednom pravcu od 80 do 130€, opet u zavisnosti od kompanije sa kojom ćete otići, a i luksuza koji ćete dobiti u autobusima u Brazilu.

Vožnja autobusom iz Rija traje oko 24 sata, dok je iz Sao Paola za sedam sati kraća.

Iz Buenos Airesa do Puerto Iguasu postoje takođe iste opcije, a cijene karata i vremenske daljine su slične onima iz Brazila.

Iz Buenosa se luksuznim autobusima stiže za između 25 do 28 sati.

Ove vožnje autobusima nisu strašne ako pri tome znate da imate stolicu koja se može nasloniti i biti pravi mali udoban krevet, internet koji je dovoljno brz za osnovnu komunikaciju, sendviče, razne slatkiše, kafu, čaj i vodu u neograničenim količinama.

Postoji legenda plemena Guarani o tome, kako su nastali Iguasu vodopadi. Sama rijeka je dobila ime po svom značenju. I, što u prevodu znači voda i guasu, što znači velika.

To i jeste najbolji naziv za ovu ogromnu rijeku koja prolazi teritorijama Paragvaja, Brazila i Argentine.

Legenda plemena Guarani kaže da je Bog stvorio ove vodopade tako što je na jednom dijelu rascijepio rijeku Iguasu kako bi poslao u ponor lijepu djevojku Naipi, koju je nameravao oženiti. Naipi se nije htjela udati za Boga i kanuom je pobjegla sa svojim voljenim Tarobom, a u gnijevu i napadu ljubomore, Bog je istog momenta rascijepio rijeku i tako ih oboje poslao u vječiti ponor.

Ovu zanimljivu priču ćete čuti od lokalnog stanovništva u Foz Iguaçu i Porto Iguasu.

"Ja sam imao tu sreću da sam bez ikakvih problema mogao posjetiti obje strane vodopada, Brazilsku i Argentinsku stranu." kaže Edin Krnić

Kako za većinu evropskih pasoša za ove dvije zemlje nisu potrebne vize, mi smo privilegovani da se ovom teritorijom možemo slobodno kretati, dok je ovaj luksuz nezamisliv za državljane USA, Kanade, Australije, Novog Zelanda te još mnogih neevropskih država.

Kako su vodopadi podijeljeni, tako je i Nacionalni park podijeljen na dvije države. Svi će se složiti, pa i Argentinci, da je mnogo ljepša brazilska strana, kako samih vodopada, tako i kompletnog NP.

Staze su sve lijepo uređene sa obje strane, tako da je pristupačan svaki vodopad za objektiv kamere.

Osim razgledanja vodopada, ovdje ima i drugih aktivnosti kao što su: razgledanje flore i faune, šetnja ili vožnja bicikla po NP, posmatranje i fotografisanje ptica od kojih je Tucan najčuveniji i najpoznatiji, te vožnja brzim gliserima do vodopada koji vas mogu okupati toliko da ćete biti mokri do gole kože ukoliko se na to odluči vozač glisera.

"Kako sam uživao u ovim prizorima, nisam mogao odoljeti a da ne uradim još jedno, a to je da sa 3000 metara iz malene Cesne gledam ovo čudo prirode, a ujedno i da skočim padobranom, uživajući u pogledu na vodopade i rijeku Iguasu od koje je sa Paragvajske strane napravljeno ogromno jezero, jer je na rijeci napravljena ogromna brana. Prizor je fascinantan i u tridesetak minuta leta i slijetanja padobranom, imate šta vidjeti" zaključuje svjetski putnik.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније