Žabljak
Umjereno oblačno
21.2 °C
Pljevlja
Pretežno vedro
28.0 °C
Herceg Novi
Pretežno oblačno
26.7 °C
Nikšić
Umjereno oblačno
27.0 °C
Cetinje
Pretežno oblačno
19.7 °C
Bar
Malo oblačno
25.3 °C
Podgorica
Umjereno oblačno
32.4 °C
Ulcinj
Malo oblačno
28.4 °C
Kolašin
Umjereno oblačno
24.7 °C

Putovanja

superodmor.rs

ZA PRAVE LJUBITELJE 07. 03. 2017. 23:50   >>  23:25 0

ZA PRAVE LJUBITELJE

Najslađi gradovi na svijetu

Od kako je pronađena, još 1.100 godina prije nove ere, izazvala je veliku pažnju širom svijeta. Naručivali su je trgovci, plemstvo, vojskovođe... Vjerovali su da ima ljekovito dejstvo, da liječi glavobolju, tjera brige i izaziva sreću. Nazivali su je “crnim zlatom” i prelazili okeane da dođu do nje. Danas je takođe izvor uživanja, a jedna kockica dovoljna je da pokaže pažnju i izmami osmjeh. Da, riječ je o čokoladi - omiljenoj poslastici širom planete. Crna, bijela, topljena, filovana, u kojoj god formi da je dobijete, zadovoljstvo je uvijek isto. Za hedoniste kojima je ovaj slatkiš glavni izvor uživanja, sajt www.toptenz.net izabrao je mjesta širom planate gdje ćete probati najukusnije uzorke čokolade na svijetu.

Keln - Njemačka 

Keln je čokoladna prijestonica Njemačke. On je dom “Stollwerck” industrije čokolade koja je drugi najveći izvoznik ove poslastice u Sjedinjene Američke Države. Za 150-godišnjicu ove kompanije, napravljena je i muzejska izložba koja je oslikavala i proslavljala istoriju poslovanja. Od tada, izložba je prerasla u čitav muzej. Muzej “Imhoff Stollwerck”, poznat među mještanima i kao čokoladni muzej, slavi istoriju čokolade širom svijeta, organizuje interaktivne izložbe, nudi uzorke za jelo i posjeduje ogromnu čokoladnu fontanu. Najbolje prodavnice čokolade: Iako čokoladni muzej proizvodi čokoladu, to je samo zarad demonstarcije i ovi uzorci mogu se dobiti uz kafu u nekim kafeima ili manjim radnjama. “Stollwerck” čokolada dostupna u prodavnicama dolazi iz osam različitih fabrika širom Njemačke. Druge prodavnice čokolade su “La Maison du Chocolate”, “Tortchen Tortchen”, “Weibler Confectionery”, “Demnitz Chocolaterie”, “Mama Chocolate" i "Leonidas Chocolates”...

Tain L’Hermitage - Francuska

Ovo je gradić u srcu zemlje vina, na kratkoj udaljenosti od Liona, i dom svjetski poznatog proizvođača čokolade - "Valrhona". Odlično mjesto je Valrhona Ecole du Grand Chocolat, škola u kojoj najbolji šefovi kuhinja podučavaju pravljenju čokolade i njenih poslastica. Takođe, organizuju i trodnevni kurs koji će i amatere naučiti da prave dezerte. (Na njihovom sajtu mogu se pronaći i recepti sa slikovitim prikazima.) Najbolje prodavnice čokolade: Pošto je u pitanju veoma mali grad ne postoji mnogo konkurencije. U suštini, Valrhona je jedino izvorište. Osnovana 1922. od strane šefa Giron, Valrhona je postala jedna od vodećih proizvođača čokolade u svijetu.

Hershey - Pensilvanija, SAD

Sa nadimkom “najslađe mjesto na zemlji”, grad (originalno zvan Derry Church) preimenovan je u Hershey 1906. godine zbog popularnosti Hershey cokolada. Grad je dom “The Hershey Company” i “H. B. Reese Candy Company”. “Čokoladni grad SAD” proglasio je sebe američkim centrom čokolade i neke popularne čokoladne atrakcije uključuju “Hershey čokoladni svijet”, “Hershey muzej” i “Čokoladni Spa”. Najbolje prodavnice čokolade: Jedno od najboljih mjesta da probate Hershey poslastice je “Hershey’s Chocolate World” (Hershey čokoladni svijet), koji vam nudi pravu avanturu degustiranja čokolade. Druga dobra mjesta da dođete do svoje dragocjene kockice su kafe “Zooka” i “Cocoa Beanery”. Takođe, možete okusiti i “Iberian Lounge” za čokoladne koktele.

Njujork - Njujork, SAD

Pored mnoštva stvari koje možete okusiti u Njujorku, ljubitelji čokolade dolaze ovdje iz svih uglova svijeta i sa sobom donose svoje recepte za najukusnije čokoladne poslastice. Pored mnoštva fantastičnih prodavnica čokolade u “Velikoj jabuci”, posjetioci se mogu uputiti i na čokoladnu turu, bilo da je riječ o “New Cuisine Chocolate Tour” (tura “nova kuhinja”) ili “Luxury Chocolate Tour” (luksuzna tura), gdje možete naučiti o istoriji prodavnica koje posjećujete i probati neke od njihovih uzoraka čokolade. Najbolje prodavnice čokolade: Iako u Njujorku postoji mnoštvo prodavnica vrijednih posjete, neke od najboljih us “Chocolate Bar”, “MarieBelle”, “Li-Lac” i “Richart Design et Chocolat”. Ipak, najbolja od najboljih je “Jacques Torres Chocolate”, sa svojim favoritima kao što su poznati “champagne truffles” (tartuf sa šampanjacem), “rich hot chocolate” (bogata topla čokolada), “chocolate-cloaked almonds” (čokolada obavijena bademima) i “pain au chocolat” (čokoladni hljeb).

Villajoyosa - Španija

Takođe često zvan “Čokoladni grad” čija istorija čokolade datira iz 18. vijeka kada je počelo da se uvozi sjeme kakaoa iz Venecuele i Ekvadora. Danas, proizvodnja čokolade i dalje cvjeta jer je grad dom najstarijeg španskog proizvođača čokolade, Valor, osnovanog 1881. godine. Villajoyosa takođe posjeduje odličan čokoladni muzej koji ne samo da predstavlja istoriju čokolade u Villajoyosu, nego takođe i pokazuje kako se pripremaju omiljenje čokoladne poslastice. Najbolje prodavnice čokolade: Valor je najbolje mjesto u gradu za kupovinu čokolade. Njihova čokolada sa raznim dodacima su glavni lokalni specijaliteti koji se ne smiju propustiti. Druge prodavnice uključuju “Chocolates Perez”, “Mokafe”, “Chocolates Clavileno”, “Siroco” i “Jose Vinache Soriano”.

San Francisko - Kalifornija, SAD

Oblast oko zaliva je dom jedne od najstarijih fabrika čokolade u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini jednim od omiljenih stjecišta ljubutelja čokolade. Kao i u Njujorku, čokoladne ture su odličan način da upoznate najbolje prodavnice u San Francisku. Takođe, možete zakoračiti u prošlost lutajući kroz Ghirardelli trg, koji je originalno izgrađen tokom ekspanzije Ghirardelli čokoladne fabrike. Najbolje čokoladne prodavnice: Ghirardelli čokolada osnovana je u vrijeme zlatnog doba Domeinka Đirardelija, i njen uspjeh toliko je porastao da je postala obilježje San Franciska skoro kao trolejbusi i most Golden Gejt. “Scherffen Berger” bila je prva kompanija u Americi koja je od sjemena kakaa stvorila prvu štanglicu čokolade i oni nude besplatne ture kroz svoju fabriku šest puta nedjeljeno. Druge radnje koje biste mogli obići u San Francisku su “Michael Recchiuti”, “XOX Truffle”, “Richart San Francisco”, “Cocoa Bella”, “TCHO”, “Coco-Luxe” i “Christopher ElbowArtisinal Chocolates”.

Oaxaca - Meksiko

Drevni Meksikanci bili su prvi proizvođači čokolade u svijetu i Meksiko od tada nastavlja da proizvodi ovo čulno zadovoljstvo. Danas u Oaxaca, mještani smatraju čokoladu dijelom svoje kulture i čini se da turisti ne mogu šetati ulicom, a da ih neprestano ne nude čokoladom u bilo kojoj formi, bilo da je u pitanju topla čokolada, čokoladni hljeb ili čokoladna bombona. Iako su ovdje stacionirani glavni proizvođači čokolade, dosta čokoladnih jela priprema se po starim porodičnim receptima na staromodan način, ručnim pravljenjem i miješanjem. Najbolje prodavnice čokolade: U ulici 20 de Noviembre, nalaze se tri najveća proizvođača čokolade u gradu, “Moyordomo”, “Guelaguetza” i “La Soledad”. U Mina ulici, kao i u prethodnoj, možete pronaći pravljenje čokolade  iza skoro svakih vrata, a takođe ćete pronaći ručno napravljenje čokoladne poslastice na skoro svakoj pijaci i prodavnici u gradu.

Barselona - Španija

Španci su bili prvi Evropljani koji su okusili čokoladu kada je donesena iz “Novog svijeta”, a Barselona je centar za njene ljubitelje još od onda. Pored svih čokoladnih dostignuća, grad se može pohvaliti i time da je upravo tamo napravljenja prva mašina za proizvodnju čokolade 1780. godine. Danas, Barselona slavi svoju bogatu čokoladnu baštinu sa muzejem posvećenom čokoladi, “Museo de La Xocolata”, koji pruža sve - od čokoladnih skulptura do tople čokolade. Najbolje prodavnice čokolade: Tokom godina Barselona je podarila neke od najboljih spravljača čokolade, Antonija Amatlera i Simona Kola. Njihove prodavnice, “Chocolates Amatller” i “Chocolate a la Taza”, i dalje proizvode najfinije čokolade od kako su prvi put otvorili vrata svojih prodavnica, prije više od 150 godina. Ostale radnje su “Dulcinea”, “Fargas” i “Pasteleria Escriba” od kojih su sve otvorene davnih 1900- tih godina.

Cirih - Švajcarska

Švajcarska je jedna od glavnih asocijajcija za čokoladu. Švajcarska konzumira više čokolade po osobi nego bilo koja druga država na planeti i sa svjetski poznatim proizvođačima kao što su “Cailler-Nestle”, “Toblerone”, “Lindt”, “Treuscher” i “Sprungli” nije ni čudo što nosi epitet čokoladnog carstva. Cirih je srce proizvodnje čokolade u zemlji a “Lindt”, “Treuscher” i “Sprungli” svi posjeduju svoje fabrike u njemu. Za zaista unukatno iskustvo “Swiss Travel System” (švajcarski putnički sistem) u saradnji sa “Cailler-Nestle”, nudi ekskurziju “The Swiss Chocolate Train” (Švajcarski čokoladni voz). Voz kreće iz Montrea i pravi puazu u Gruyeres (gdje se proizvodi poznati istoimeni sir) prije nego što konačno stigne u Brok gdje gosti dobijaju turu kroz “Cailler-Nestle” fabriku. Nabolje prodavnice čokolade: “Treuscher”, “Lindt” i “Spungli” mogu se pronaći skoro svuda, kao i omiljeni lokalni “Frey”. Ipak, u slučaju “Lindt”, posjeta njihovoj fabrici može vam uštedjeti 10-20% novca, a takođe možete kupiti čokolade u pola cijene koje su odbačene zbog lošeg pakovanja ili nekog drugog tehničkog razloga, ali bitno je da ukus ostaje isti. Neki odlični butici čokolade u Cirihu su i “Truffe”, “Schrober” i “Merkur”.

Brisel - Belgija

Cijela teritorija Belgije je čokoladni raj, sa 12 cvjetajućih fabrika, 16 čokoladnih muzeja i preko 2.100 prodavnica čokolade. Brisel, ipak, stoji iznad svih ostalih mjesta. Grad je dom dvije od nekoliko najvećih proizvođača čokolade na svijetu, “Godiva” i “Leonidas”, kao i mnoštvo manjih butika čokolade. Dok sve vrste čokolade možete pronaći u Briselu, praline su nekako najbolje. U suštini, one su prvi put naprevljene ovdje od strane Žana Nuhausa 1912. godine. Ako dođete u Brisel, osigurajte se da posjetite “Musee du Cocao et du Chocolate” (Muzej kakaa i čokolade) gdje možete naučiti kako se pravi čokolada. Najbolje prodavnice čokolade: Čokoladna prijestonica svijeta, Brisel, preplavljan je prodavnicama čokolade. “Grand Sablon”, mali trg u srcu grada dom je nekih od najboljih prodavnica kao što su “Wittamer”, “Pierre Marcolini”, “Neuhaus”, “Godiva”, “Leonidas” i “Zaabar”. Nijedan put u Brisel ne bi bio kompletan bez posjete “Mary”, osnovane 1919. godine, koja je favorit belgijske kraljevske porodice još od 1942. godine.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo