Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

20. 04. 2013. 14:15   >>  14:29

PRAZNIK VINILA

Svjetski dan prodavnica ploča

Svojevrsni praznik za sve ljubitelje vinila, „Dan prodavnica ploča“ tradicionalno se obilježava treće aprilske subote. Ove godine to je upravo 20. april, a zaštitno lice praznika je muzičar Džek Vajt.

„Kao ovogodišnji ambasador praznika, ponosan sam što mogu na bilo koji način da pomognem u ohrabrivanju svih onih koji žele da nas čuju, sa idejom da postoji nešto lijepo i romantično u činu odlaska u prodavnicu ploča, gdje se naložite na nešto novo što može da promijeni vaš pogled na svijet, na druge ljude, umjetnosti i na vas same“, napisao je Vajt u svojoj poruci zaljubljenicima u ploče.

U svijetu poznat kao „Record Store Day“ ovaj praznik je dan kada nezavisne muzičke prodavnice zajedno sa muzičarima slave umjetnost na vinilu. Specijalna izdanja i razni promotivni materijali prave se za taj dan, a mnogi umjetnici sviraju male i neobične koncerte u prodavnicama koje su se uključile u proslavu.

Ove godine najveće muzičke legende spremile su posebne poslastice za ovaj praznik.

Dejvid Bouvi odlučio je da objavi svoj nedavno objavljeni singl „The Stars (Are Out Tonight)“ na bijelom vinilu i to samo u hiljadu primjeraka.

Pol Makartni je kao praznični poklon za svoje fanove na vinilu (12") objavio baladu „Maybe I’m Amazed“. Ploča je štampana u šest i po hiljada primjeraka, a sadrži rijetku verziju pjesme uživo, čiji je snimak nastao 1976.

Nik Kejv sa svojim bendom „The Bad Seeds“ spremio je ploču „Animal X“ koja sadrži do sada neobjavljenu pjesmu sa čuvene muzičke sesije „Push The Sky Away“.

Bob Dilan se odlučio za ograničenu seriju vinila (7") na kojima se nalazi do sada neobjavljeni demo snimak pjesme „Wigwam“ kao i verzija pjesme „Thirsty Boots“ koja će se naći na predstojećem albumu „Bootleg Series Vol.10“.

Izdavači su priredili i ograničenu 2-LP verziju albuma „Ready to Die“ koju je 1995. objavio Notorious B.I.G, sa bonus pjesmom „Who Shot ya“.

Džejms Blejk je objavio vinil „Retrograde“ na kojem se nalazi nova verzija njegovog prvog singla sa drugog albuma „Overgrown“.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније