Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

01. 07. 2015. 09:53 >> 09:44

10. JULA

Koncert Dejana Cukića na terasi KIC-a

Poznati kantautor Dejan Cukić i njegov Spori ritam bend prirediće koncert u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u petak, 10.jula, na terasi Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, sa početkom u 21 sat.

 

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a svakog radnog dana od devet do 20 sati.L jubitelji rok zvuka imaće priliku da uživaju brojnim hitovima ovog popularnog sastava.

Dejan Cukić je rođen u Beogradu 1959. godine i od djetinjstva je postao zaražen rokenrol virusom koji su u to vrijeme širili The Beatles, The Rolling Stones i ostali heroji muzičke revolucije šezdesetih godina. Dejan je započeo svoju karijeru već kao tinejdžer da bi početkom osamdesetih, kao frontmen grupe “Bulevar”, osjetio prve uspjehe u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon dva objavljena albuma “Bulevar” prestaje sa radom i 1984. uključuje u stvaranje sastava “Bajaga i instruktori” koji će uskoro prerasti u najveću i najtiražniju atrakciju jugoslovenske scene. Na vrhuncu popularnosti ovog benda, Cukić odlučuje da je vrijeme da krene sopstvenim putem. On se okružuje ekipom odličnih muzičara koje naziva Spori ritam bend i objavljuje seriju zapaženih albuma, praćenih uvijek atraktivnim koncertima. Dejan Cukić predstavlja jednu od rijetkih pouzdanih institucija naše nestabilne muzičke scene. Iako nikada u vrhu lista popularnosti, on je pjesmama kao što su „Ja bih da pevam“, „Stranac u Beogradu“, „Ruža ispod pepela“, „Letnje kiše“, „Nebo jedino zna“, „Julija“ i mnoge druge, ostavio iskrenije svjedočanstvo o jednom vremenu i dublji trag u podsvijesti slušalaca nego čitava produkcija hitova za jednokratnu upotrebu koji se zaboravljaju u roku od par mjeseci.

Paralelno karijeri muzičara, svih ovih godina tekla je i Cukićeva posvećenost pisanju o muzici. Započeo je kao saradnik omladinskog lista “Zdravo” još 1979. godine, a nastavio u ulozi jednog od urednika izuzetno tiražnog lista «Rock» i vječite “Hit strane” Politikinog Zabavnika. Posljednjih desetak godina Dejan se manje bavi novinarstvom, a više publicistikom i prevođenjem sa Engleskog. Objavio je knjige “Muzika je najbolja” (biografija Frenka Zape), “The Rolling Stones -  Uputstvo za upotrebu” i “45 obrtaja - priče o pesmama”. Posljednji naslov označio je i početak saradnje sa izdavačkom kućom Laguna za koju je Dejan Cukić uradio prevode autobiografija Erika Kleptona i Kita Ričardsa, kao i biografija Dejvida Bouvija, Mika Džegera, sastava Led Zeppelin, Depeshe Mode i The Beatles (u pripremi).

U posljednje vreme Dejan Cukić je održao niz zapaženih predavanja o fenomenu rock muzike, kako u vidu promocija objavljenih knjiga, tako i kroz edukativne radionice u srednjim školama (Beograd, Subotica) i na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније