Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ B 92 ]

28. 06. 2014. 08:50   >>  08:51

LEGENDA SOLA

Preminuo Bobi Vomak

Legendarni soul pjevač Bobi Vomak, autor brojnih hitova i uticajnih albuma koje je stvarao tokom svoje višedecenijske karijere, umro je u petak u 71. godini života.

 

Predstavnici Vomakove aktuelne izdavačke kuće XL Recordings potvrdili su vijest o smrti, ali još nije poznat uzrok. Pjevač je posljednjih godina bolovao od Alchajmera, a prije toga se borio sa rakom debelog creva i prostate.

Bobi Vomak je, pored ostalih, poznat po hitovima "Woman's Gotta Have It", "Across 110th Street" i "Lookin For a Love", a u junu 2012. godine objavio je prvi album nakon 18-godišnje pauze - "The Bravest Man In The Universe" koji je odlično primljen i kod publike i kritike, a osvojio je i nagradu magazina "Q" za ploču godine. Album je nastao u produkciji Vomakovih velikih fanova - Dejmona Albarna i Ričarda Rasela.

                             

Bobi je bio sin dvoje muzičara, a karijeru je počeo kao član grupe Curtis Womack and the Womack Brothers, sa braćom - Kurtisom, Harijem, Sesilom i Frendljem Juniorom. Bio je i gitarista u bendu Sema Kuka. 

Obradom njegove pesme "It`s All Over Now", Rolingstonsi su 1964. godine prvi put dospeli na čelo britanske top liste hitova. 



Vomak je pisao hitove i za Vilsona Piketa i Džordža Bensona, a svirao je gitaru i za Aretu Frenklin i Sly & the Family Stone. 



Solo album "Fly Me to the Moon" objavio je 1968. godine, a sledili su ga "Understanding" i "Across 110th Street", kao i "Facts of Life" i "Lookin for a Love Again" - svi izašli do 1974. godine.

Karijere Bobija Vomaka trajala je više od pet decenija i tokom nje maestralno se poigravao sa osnovama ritma i bluza, soula, rokenrola, gospela i kantrija.

U trenuku smrti Bobi Vomak je radio na novom albumu, čiji je radni naslov bio "The Best Is Yet to Come" i na kome je trebalo da gostuju Stivi Vonder, Rod Stjuart i Snoop Dogg. U Kuću slavnih rokenrola primljen je 2009. godine.

                                  

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније