Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ R.B. ]

21. 11. 2021. 13:03 >> 13:05

INTERVJU IZ 2019.

Sjećanje na Merimu: Stara generacija ima svoje nasljednike

Legendarna pjevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je juče, a 2019. godine za Portal RTCG kazala je da se na estradi dobro zna „ko na kosi, a ko vodu nosi“, uprkos hiperprodukciji i velikom broju pjevača mlade generacije. Tada je za Javni servid istakla da je, danas, u eri društvenih mreža i interneta neuporedivo lakše napraviti karijeru. Navela je i da je uloga javnog servira u kreiranju muzičkog ukusa veoma važna, pa je pohvalno, kako je tada kazala, to što na RTCG-u nikada nije vidjela neprimjerene nastupe i pjesme.

U znak sjećanja na Merinu Njegomir, prisjećamo se intervjua koji je za RTCG Portal dala u januaru 2019

Uvjerena da je u velikoj Jugoslaviji bilo teže postati zvijezda, Merima kaže da je tada, da bi se napravilo ime, osnovni uslov bio dobar glas.

„Da znate da pjevate, i da izaberete pjesmu koja će se dopasti velikoj Jugoslaviji. Tada nas je bilo 23 miliona, pa je bilo teže napraviti nešto. Bilo je festivala na kojima su se pjevači mogli predstaviti, pa ako mlad pjevač napravi dobar nastup, ako osvoji nagradu, bilo je sigurno da će on postati neko u narodnoj muzici. Ja sam 80-e, kao debitant nastupila na Ilidži, pobijedila sam i sva vrata su mi bila otvorena“, prisjeća se Merima.

Govoreći o razlici u muzici i stvaranju karijere tada i danas, Merima kaže da je normalno da je razlika velika, jer svako vrijeme nosi svoje breme.

„Mladi uvijek imaju neku svoju muziku, a ta muzika koju oni vole više ima prođu, više se pjeva. Ta nova muzika, ne znam kako bih je nazvala, neko kaže turbo folk, neko samo turbo, ja mislim da je to zabavna muzika, zabavno-narodna muzika koju omladina voli, i uz koju igra. Ranije je bilo bitno da pjevač dođe i otpjeva najbolje što umije, bez posebnih efekata i publika odluči je li to dobro ili ne, nagradi aplauzom, a pjevač postane popularan ili ne“, kaže Merima.

Novoj generaciji pjevača, da bi postali popularni i bi se na za njih brže čulo, na raspolaganju su društvene mreže. Stoga je, kaže naša sagovornica, danas lakše napraviti hit.

„Sada je lakše, vi tada nijeste mogli da dodajete neke lajkove. Mnogi danas kažu da je pjesma preslušana nekoliko miliona puta, a da ja je nijesam ni čula. Pa se pitam o čemu se radi. Ali mladi su non-stop na Jutjubu, oni to slušaju, drugo je vrijeme i to je neuporedivo. Bez obzira na to, ipak neka starija generacija pjevača opstaje, i kad se pojavi neko od njih, to ima svoju težinu. Zna se ko kosi, a ko vodu nosi“, vjeruje Merima.

Posebno ističe važnost javnih servisa u kreiranju muzičkog ukusa publike, iako oni danas, za razliku od prošlih vremena, ne utiču mnogo.

„Drugo je bilo ranije kad smo imali dva programa, i onda je mogao da utiče, ali sada kada imamo toliko kanala, nemoguće je da javni servis potpuno utiče. Ali to što rade RTCG i RTS je nešto što je za pohvalu. Ja na RTCG-u nikad nijesam vidjela neke neprimjerene nastupe i pjesme, a to isto radi i RTS. Mislim da je to obaveza javnih servisa“, kaže Merima.

Smatra da stara generacija pjevača ima svoje nasljednike, koji na svoj način izvodi određenu vrstu muzike.

„Niko ne pjeva to što smo mi pjevali na taj način, prerađuju se pjesme da može da se igra uz njih. Nemam negativan stav prema tome, jer ja svoj stil i dalje održavam na isti način. Pjevam isto kao što sam ranije pjevala, biram pjesme kao što sam birala. Najvažniji je tekst, on mora da ima priču, da nešto kaže, da ima neku melodiju. Dok mogu tako, tako ću i raditi. Nijesam se povela novim zvucima. Nije mi tu bilo mjesto“, kaže ona.

Sve ono što je do sada radila nije željela da poništi tako što bi pjevala komercijalne pjesme, a vjeruje i da njene mlade kolege ne razumiju koliki su trud Merima i njene starije kolege morali da ulože da bi postali ono što su danas.

„Svako od nas je bar četiri, pet godina pjevao, pekao zanat, pa tek nešto snimio i napravio. Danas je lakše, snimiš pjesmu, spot, kupiš garderobu i sa pravom možeš da kažeš da si postao ime, jer je lakše preko društvenih mreža sve to napraviti“, kaže Merima.

Ono što pjeva to, kaže, i privatno voli da sluša. Osim domaće, voli i stranu muziku, a posebno izdvaja Maraju Keri i Barbaru Strejsend, ali i Kseniju Cicvarić, Zehru Deović...

„Danas da počinjem da pjevam, nisam sigurna da bih napravila ime i karijeru, jer je potrebno više drugih elemenata osim glasa. Za mene je bio praznik da izađem na scenu i obučem dugu haljinu koja je u skladu sa pjesmom koju pjevam. Nisam neko ko je agresivan i ko pošto poto želi da dođe do uspjeha“, kaže Merima.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније