Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

P.R.

06. 10. 2021. 06:46   >>  06:47 2

BAUKOVIĆ O KOMPILACIJI

"Sjaj Maje Perfiljeve i dalje jednako stvaran"

Saradnja novinara RTCG Dražena Baukovića i hrvatske izdavačke kuće "Croatia Records" od prošle nedjelje bogatija je za novu kompilaciju posvećenoj pokojnoj Maji Perfiljevoj.

Kompilacija je izdata na dvostrukom CD-u u sklopu edicije "Gold Collection".

"Nenametljiva i neponovljiva, poetesa prefinjenog umijeća, ona koja je živjela lakoćom talenta i ljepotom riječi. Pjesnikinja po mjeri svih nas - naročito kada se njeni stihovi pretoče u vanvremenske melodije; baršunasto emotivne, skriveno buntovne i čežnjive, nježne i sjetne, festivalske i iskustvene, one koje nose moćnu snagu dalekih predjela ruskih stepa i bonacu Jadrana, mirise polja i živopisne slike ljudskih duša. Imao sam čast da mi u nekoliko susreta, u prijateljskoj atmosferi, otkrije djelić svog svijeta. Bajkovito spajanje u elegantnu pop jednostavnost proživljenog, promišljenog, zamišljenog", rekao je Bauković.

Bauković podsjeća da je Perfiljeva dodirnula naše živote i našla svoj put do zvijezda sredinom 60-ih godina prošlog vijeka.

"Taj sjaj je i dalje jednako stvaran. Oslobođeno i nepretenciozno, njene su pjesme ušle u naša srca, u srž svih antologija i klasika jugoslovenske zabavne, pop i rok muzike. 'Da sam ja netko', 'Sanjam', 'Bokeljska noć', 'Gazi, dragi, srce moje', Voljela je 'Sjaj u travi'...sve kao da su krojene u svili da upečatljivije prenesu najfinije misli i osjećaje samosvjesnog svjetloplavog šešira. Zamislite tek kada bi u ovu antologiju ušla sva njena djela i kreativna ushićenja; kao da joj je malo bilo iskazati se kroz riječi i nadograditi ih kroz melodiju, stalno je posezala i za radovima na svili. Tek kakav poseban dar je bio njen rad sa mladim ljudima - taj izlazak iz sfere običnog i podsticaj na najbolje u njima. Mnogi od njih će posvjedočiti kako je podstakla njihove snove, da ih pretvore u javu i nađu svoj put do zvijezda. Njen san će ostati jedan od najsvjetlijih java na muzičkom nebu", zaključio je Bauković.

Na kompilacijskom CD nalaze se i četiri pjesme koje su plod saradnje pjesnikinje Maje Perfiljeve i mlađe generacije crnogorskih muzičara Anite Popović ("Karavan putuje", "Dotakni me vjetrom") , Dušanke Belade ("Uspavanka") i Marka Prentića ("Pelin i med").

Saradnja Baukovića i izdavačke kuće "Croatia Records" počela je početkom 2020. sa petostrukim CD izdanjem "Muzička industrija". Na toj kompilaciji se nalazi 100 hitova koji su obilježili istoimenu emisiju autora Dražena Baukovića.

Ove godine je po odabiru Baukovića izdata kompilacija "Crnogorske pjesme - poleće soko", sa 50 numera iz crnogorske tradicionalne i savremene narodne muzike. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније