Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

23. 02. 2013. 12:41   >>  12:37

ZAJEDNIČKA BORBA

Rambo Amadeus u antifašističkoj kampanji

Neformalna grupa građana "Antifašistička akcija BiH" pokrenula je kampanju pod nazivom "Zašto sam antifašista", u kojoj učestvuju muzičari i organizovane grupe antifašista sa područja bivše Jugoslavije.

 

 

Cilj akcije je da se približi ideja antifašizma mladim ljudima u regionu, jer su oni "najpodložniji uticajima i propagandi ekstremne desnice", kako se navodi  u saopštenju.

U kampanji učestvuju Rambo Amadeus, Darko Rundek, Edo Maajka, Mišo Marić, Dino Šaran i Srđan Jevđević, poznatiji kao Đino Banana, koji su odgovorili na pitanje - zašto su antifašisti?

"Antifašizam je pitanje, to je ona bit čoveka - ne želiš čovjeku koji je drukčiji od tebe smrt. To ako nemaš u sebi, na jako si niskom razvojnom nivou"- rekao je Edo Maajka na pitanje zašto je antifašista.

Rambo Amadeus je na istu temu izjavio: 

" Pa, zato što uvijek sebe zamišljam kako me provlače kroz dimnjake. Nikad ne zamišljam sebe kako puštam gas".

 Jednan od učesnika ove akcije Darko Rundek smatra da je  antifašistički stav odlika normalnosti ljudi.

" Ja mislim da je svaki normalan čovek po definiciji antifašista. Tako sam valjda i ja pomalo normalan. Pokušavam ga nositi i ohrabriti koliko ja to znam i mogu"-  izjavio  je Darko Rundek.

Početkom novembra 2012. godine finalizovan je rad na posve neobičnom muzičkom izdanju. U pitanju je kompilacija pod nazivom '"Zajednička borba", koja u formi CD-a sadrži 23 muzičke numere bendova i izvođača sa prostora  nekadašnje Jugoslavije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to muzičko izdanje "na jednom mjestu okupilo muzičare sa jasnim antifašističkim svetonazorom" iz zemalja bivše Jugoslavije.

"Ova muzička kompilacija predstavlja mali, ali potencijalno izuzetno značajan korak ka boljem povezivanju aktivnih antifašističkih grupa i pojedinaca, koje u prilično teškim uslovima deluju nezavisno"-  navode članovi "Antifašističke akcije BiH".

Na prvoj strani knjižice CD-a nalazi se fotografija nekadašnjeg jugoslovenskog bokserskog šampiona Mate Parlova koji je u periodu sukoba u bivšoj Jugoslaviji izjavio:

"Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nijesu bili ni prvaci države, a često nijesu uspjeli ni  sami sebe da  pobijede".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније