Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Autor: Portal RTCG ]

09. 01. 2021. 10:56 >> 10:57
4

MILICA O PRVOM ALBUMU

"Trajni zapis glasa i vrijednosti muzike"

Drugoplasirana učesnica regionalnog muzičkog takmičenja "Nikad nije kasno" Milica Vojinović predstavila je u Jutarnjem programu Javnog servisa prvi studijski album "Da mi je znati".

Izvanredan muzički talenat i profesorica u Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" kaže da je album nastao kao rezultat njene velike želje da napravi nešto što će biti trajna vrijednost - trajnija, kako kaže, i od udžbenika koje je napisala.

"Da ostane trajni zapis glasa, i eto da se nekako premosti nekolike decenije u kojima se nijesam bavila muzikom. U toj mojoj zamisli naročito mi je pomogao virtuoz na harmonici - Ivan Peković, on je okupio orkestar od najboljih umjetnika u Crnoj Gori. Napisao je aranžmane većine pjesama i pratio svakodnevno, i to vrlo kritički, snimanje albuma", kazala je Milica Vojinović u Jutarnjem programu TVCG.

Album je, navodi ona, izašao u izdanju najvećeg izdavača u regionu - produkcije Gold iz Beograda.

Pjesme je birala bez dileme i mnogo razmišljanja: "To su crnogorski klasici. Oni su domaći zadatak za svakog pjevača, predstavljaju vrijednost da nemaju cijenu, a to je rijetkost".

Milica kaže da u svakoj generaciji poneko treba da snimi takve pjesme, kako bi se slušale i prenosile. 

Govoreći o albumu, Peković kaže da su dobili materijal koji zvuči kao narodna muzika iz nekadašnjeg perioda. Koristili su, pojasnio je, samo živi instrumenti.

Govoreći o planovima, kaže da će raditi na promociji CD-a, ali i solističkim koncertom nakon što prođu epidemiološke mjere.

"Volio bih da se ovakvi projekti ponavljaju, nadam se da će se na državnom nivou uraditi nešto više da se narodna muzika ovako predstavi, kao umjetnička muzika, pošto postoji neko posebno mišljenje o narodnoj muzici, i da mladi ljudi imaju priliku da snime jedan ovakav materijal", kaže Peković.

Profesor violine Vili Ferdinandi kaže da je riječ o materijalu sa 12 muzičkih numera.

"CD je štampan onako kako se i štampa. Biće dugotrajan i neće se 'oljuštiti' tek tako", kaže Ferdinandi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније