Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Objavila M.Mi.

24. 06. 2020. 23:24   >>  23:31 1

OD 14. JULA

Otvaranje KotorArta proslavom Betovenove godišnjice

Devetnaesti KotorArt Don Brankovi dani muzike organizovaće se od 14. jula do 14. avgusta. Festival će, kroz posvetu Betovenu, umjesto na uobičajenih dvadesetak, predstaviti događaje na ukupno deset lokacija, dok će se većina programa održati u Crkvi Sv. Duha, sa direktnim prenosom na susjednoj Pjaci od kina. Preko sto umjetnika, iz ukupno šest zemalja nastupiće pred publikom koja će biti raspoređena u prorijeđenim gledalištima.

''Na samom početku, 14. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna, u okviru proslave Dana državnosti, predviđen je program Betoven, vječna inspiracija. Imajući na umu mjere i preporuke nadležnih službi, i u želji da predstavimo najperspektivnije domaće muzičare, na svečanom otvaranju će nastupiti Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom muzičkog direktora Dubrovačkih ljetnih igara Tomislava Fačinija. Na programu su neka od najdramatičnijih Betovenovih djela priređenih za ovaj sastav orkestra, kao i premijera poručenog djela na temu Ode radosti crnogorskog autora Aleksandra Perunovića, nakon čega je planirana i premijera dokumentarnog filma na temu evropskog naslijeđa i identiteta Crne Gore u produkciji RTCG'', saoštili su iz KotorArta.

Ovaj događaj će pored proslave Dana državnosti, otvaranja festivala, proslave Betovenove godišnjice, i umjetničkog obilježavanja predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom, ujedno biti i povod za promišljanje evropskog identiteta današnje Crne Gore, dijeljenja i razumijevanja vrijednosti koje baštini Evropska unija a koje su sublimirane u njenoj himni - Odi radosti.

''Nakon ovog programa planirano je nekoliko različitih programskih cjelina koje će podrazumijevati nastupe uglednih međunarodnih umjetnika među kojima su, pored maestra Tomislava Fačinija, i jedan od najpoznatijih evropskih koloraturnih soprana Erika Mikloša iz Mađarske, poznati džez sastavi iz Austrije, pijanista svjetske reputacije Kemal Gekić sa Betovenovim sonatama, članovi KotorArt trija kao i učesnici planirane regionalne konferencije Festivali u doba krize. Posebno veče imaće proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić koji će uz sagovornika Ratimira Martinovića, direktora festivala, pred publikom razgovarati o različitim aspektima globalne krize na klasičnu muziku i poslijedice na umjetnike i umjetnost uopšte'', navode u saopštenju.

Domaće muzičke snage će, kako navode, pored Crnogorskog orkestra mladih, biti predstavljene kroz nastupe poznatih domaćih ali i međunarodno afirmisanih umjetnika kao što su Crnogorski duo gitara, kao i kvartet Allegria i trio profesora Muzičke akademije Cetinje.

Takođe, kroz ustaljeni segment KotorArt Talenti nastupiće perspektivni crnogorski muzičari koji studiraju u inostranstvu, sopran Petra Radulović i pijanista Andrija Jovović, a priliku da se predstave imaće i studenti Muzičke akademije Cetinje kao i najmlađi - učenici Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru.

Lokalni izvođači biće okosnica i koncerta pod nazivom Omaž Profesoru, posvećenom desetogodišnjici smrti Nikole Gregovića, koji je ostavio važan trag u muzici grada, a pored gradskog hora i orkestra mandolina nastupiće i originalne klape koje je profesor vodio. Zvuci džeza čuće se kroz serijal Pjaca od džeza u ustaljenom nedjeljnom terminu kroz četiri koncerta, od čega dva gostujućih austrijskih sastava, te muzičara iz Crne Gore i Srbije.

Ciklus Luke umjetnosti biće predstavljen kroz desetine nastupa kamernih sastava klasične i popularne muzike, udahnjujući život i muzički sadržaj danas neobično praznim kotorskim pjacama.

U saradnji sa televizijskom kućom Dojče vele / Deutche Welle, festival je obezbijedio projekciju vrijednog dugometražnog dokumentarnog filma Simfonija svijeta koja govori o Betovenovoj posljednjoj simfoniji.

KotorArt Akademija, prvobitno zamišljena sa trojicom umjetnika, ipak je planirana da se održi početkom avgusta, kroz kurs klavira pijaniste Kemala Gekića.

Festival Wild Beauty Art se i ove godine dešava u organizaciji tima KotorArta, sa planiranim koncertima na Žabljaku, u Kotoru i Luštici bay.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније