Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

13. 05. 2020. 23:45 >> 23:53

NA AUKCIJI

Za Kobejnovu gitaru očekuju najmanje milion dolara

Očekuje se da će gitara Kurta Kobejna, na kojoj je svirao tokom "MTV Unplugged" 1993. godine, biti prodata na aukciji za najmanje milion dolara.

Rijetka D-18E gitara jedan je od predmeta koji je pripadao frontmenu jednog od najpopularnijih rok bendova Nirvane, a koji je izvršio samoubistvo 1994. godine.

"Ovo je važna gitara koja ima svoje mjesto u istoriji rock and rolla. Svirao ju je jedan od najuticajnijih rok muzičara i ikona u jednom od najvećih i najupečatljivijih live nastupa svih vremena", rekao je Daren Džulien, predsjednik "Julien's Auctionsa", u saopšenju za javnost.

Kurt Kobejn je na njoj svirao samo pet mjeseci prije smrti.

Uz gitaru se dobija i stari kofer, kao i mala prišivena kesa za koju se vjeruje da je korištena kao mjesto za sakrivanje heroina o kojem je Kobejn bio zavisan.

Gitara je prije bila u vlasništvu Kobjnove kćerke Fransis Bin, koja je se navodno odrekla tokom burnog razvoda od svog bivšeg supruga muzičara Isaija Silve.

Gitaru je napravila kompanija "Martin Guitar" koja od 1833. godine izrađuje instrumente za neke od najboljih svjetskih muzičara.

Kobejn je postigao legendarni status kao pjevač Nirvane, američkog benda koji je osnovao 1987. godine s basistom Kristom Novoselićem. Bubnjar Dejv Grol pridružio se 1990. godine. Bend je brzo stekao kultni status svojom muzikom i posebnim stilom.

Popularnost benda se povećala njihovim drugim albumom "Nevermind". Objavljen je u septembru 1991. godine, ploča je do kraja te godine prodana u više od milion primjeraka u SAD-u.

prošle godine Kobejnov džemper prodat je za rekordnih 334.000 dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније