Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Beta, objavila B.B. ]

08. 11. 2019. 09:03 >> 09:06

POZNATI OPERSKI PJEVAČ

Domingo otkazao i nastup u Japanu

Organizacioni komitet Olimpijade u Tokiju saopštio je danas da je operska legenda Plasido Domingo rekao da neće nastupati na predolimpijskim kulturnim događajima u Japanu.

Komitet je saopštio da je Domingo odlučio da ne nastupa na događaju planiranom za april, kada je trebalo da se spoje opera i tradicionalni japanski Kabuki teatar, i da su zvaničnici prihvatili njegovu odluku.

U saopštenju se ne pominju optužbe o seksualnom uznemiravanju sa kojima se suočava 78-ogodišnji umjetnik, ali Domingo je zbog toga već bio primoran da odustane od više koncerata, prije svega u SAD, kao i od primanja nagrade.

Kako se prenosi u saopštenju, Domingo je u svom pismu japanskom Olimpijskom komitetu napisao da se poslije "zrelog razmišljanja" odlučio da ne učestvuje u Kabuki-Operi zbog kompleksnosti projekta i izrazio nadu da će "imatu novu priliku da nastupa za umjetnicima Kabukija u skoroj budućnosti".

On je pozdravio "spajanje dvije pozorišne tradicije koje označavaju spajanje dvije kulture na istoj sceni, u savršenoj harmoniji sa duhom Olimpijskih igara".

Na događaju u aprilu trebalo je da nastupi zvijezda Kabukija Ebizo Išikava u okviru japanskog festivala, gdje se promoviše japanska kultura i diverzitet.

Dominga je više žena optužilo za seksualno zlostavljanje, da je koristio svoju moć da ih natjera na seksualne odnose uključujući i u operi u Los Anđelesu, gdje je bio dugogodišnji generalni direktor.

Američke operske kuće otkazale su Domingove nastupe poslije tih navoda.

Domingo je odustao od nastupa u Metropoliten operi u Njujorku. Filadelfijski orkestar i opera u San Francisku su otkazali njegove nastupe predviđene za ovu sezonu i opera u Dalasu je otkazala koncert zakazan za mart 2020.

Domingo je nazvao te navode "duboko uznemirujućim i netačnim" i da vjeruje da su sve njegove veze bile uz uzajamnu saglasnost.

On je u oktobru napustio mjesto direktora opere u Los Anđelesu, na kome je bio od 2003. godine.

"Nedavne optužbe protiv mene u medijima stvorile su atmosferu koja me sprečava da budem koristan za ovu kompaniju koju toliko volim", napisao je tada Domingo.

U istrazi koju je u avgustu objavio Asošiejted pres, devet žena su rekle da ih je pjevač uznemiravao od kraja 1980-ih. AP je 7. septembra objavio drugu istragu, gdje je još 11 žena takođe izjavilo da su njegove žrtve.

Iako njegova američka karijera izgleda gotova Domingo nastavlja da nastupa u Evropi. Nastupio je na festivalu u Salzburgu u Austriji, u Segedinu u Mađarskoj i o oktobru je pjevao u Cirihu i u Moskvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније