Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 03. 2019. 22:40   >>  22:10

ZLOSTAVLJANJE DJEČAKA

Burne reakcije na film o Majklu Džeksonu

Film "Odlazak iz Nedođije" (Leaving Neverland) nakon što je imao premijeru na Sandens festivalu 25. januara, prikazan je na HBO-u u nedjelju 3. marta. Tek sada, nakon što je dostupan široj javnosti, izazvao je buru komentara na društvenim mrežama.

 

Tvorac ovog dvodjelnog dokumentarca Den Rid želi da snimi nastavak o, kako kaže, drugim žrtvama Majkla Džeksona.

U dokumentarcu "Odlazak iz Nedođije" dvojica muškaraca optužuju Majkla Džeksona za zlostavljanje u djetinjstvu.

Vejd Robson i Džejms Sejfček kažu da su imali sedam i deset godina kada se pjevač sprijateljio sa njima i njihovim porodicama. Sada, u tridesetim godinama tvrde da ih je Majkl Džekson seksualno zlostavljao.

Jedna od najupečatljivijih scena iz filma je ona u kojoj Majkl Džekson daje dječaku nakit u zamjenu za seksualni odnos.

Tim povodom brojne poznate ličnosti oglasile su se na društvenim mrežama.

Glumica Amber Tamblin napisala je da je, dok je gledala dokumentarac, mislila koliko je zapravo pogrešno djecu stavljati u poziciju u kojoj moraju da zabavljaju odrasle i da im udovoljavaju.

Reditelj Morgan J. Friman rekao je da je to što je učinio pokojni pjevač neoprostivo.

"Bili su nevina mala djeca. Nisu znali bolje. Ovaj čovjek mora biti uklonjen sa svih pijedestala i stavljen na svoje pravo mjesto u istoriji – mega zvijezda koji je zloupotrebio svoju moć da maltretira male dječake. Neoprostivo", napisao je reditelj na Tviteru.

Producent Endi Lasner nakon dokumentarca kratko je napisao da je ostao bez teksta.

Majkl Rapaport, američki glumac i komičar, pozvao je one koji ne vjeruju da je Džekson bio grozna osoba da pogledaju ovaj film "koji će im promijeniti mišljenje".

Ipak, povodom ovog dokumentarca mišljenja su vrlo podijeljena. Tako ima dosta onih koji smatraju da je film namješten.

Fotograf Rik Kozik upitao je kako je moguće da roditelji dječaka nisu tada primijetili nijedan znak zlostavljanja, a glumac i producent Luk Barnet primijetio je da su roditelji na ovom snimku neuobičajeno nasmijani.

"Gledam samo 45 minuta film i istinski sam uznemiren koliko su roditelji nasmijani dok pričaju o kućama i vikendicama gdje su njihova djeca zlostavljana", napisao je Barnet.

Robins je tada pod zakletvom izjavio da ga pjevač nikada nije zlostavljao, a Džekson je oslobođen optužbi 2005. godine.

Kada je postao otac, Robins je u jednom intervjuu rekao da je nakon dva nervna sloma konačno otkrio terapeutu mračnu tajnu koju je skrivao.

"Bila je to bol, zgađenost i bijes, pomisao da tako nešto može da se desi mom sinu", objasnio je.

On je 2013. podnio tužbu tvrdeći da ga je pjevač zlostavljao, ali je sud odlučio da je predugo čekao da traži legalni postupak.

 

Porodica negira tvrdnje

Porodica Majkla Džeksona negira ove tvrdnje, uz riječi da je to "nečuven i patetičan pokušaj da se iskoristi i unovči".

"Ne možemo da ćutimo pred ovim javnim linčom, gdje lešinari na Tviteru i drugim društvenim mrežama kritikuju Majkla, a nisu ga znali", navela je porodica umjetnika koji je 2009. preminuo od prekomjerne doze ljekova.

Džeksonovi nasljednici su u saopštenju naveli da "film prikazuje nepotvrđene navode koji su se navodno dogodili prije 20 godina i tretira ih kao činjenice".

"Njih dvojica su pod zakletvom izjavili da se ti događaji nikada nisu desili. Oni nisu pružili nikakve nezavisne dokaze i apsolutno nikakav dokaz u prilog optužbama, što znači da je cijeli film nastao isključivo na osnovu riječi dvojice lažnih svjedoka."

Kažu i da je reditelj odlukom da ne intervjuiše nikog drugog osim dvojice muškaraca i njihovih porodica, "zanemario provjeru činjenica kako bi mogao da stvori tako očigledno jednostranu naraciju, da gledaoci nikada ne dobiju izbalansiran portret".

Den Rid rekao je za Biznis Insajder da bi snimio nastavak dokumentarca "Odlazak iz Nedođije" ukoliko bi mogao da razgovara sa Džordanom Džordijem Čendlerom i Gavinom Arvicom, koji su optužili Džeksona za pedofiliju dok je još bio živ.

"Priča o Vejdu i Džejmsu sve do sada nije bila istraživana, nisu davali navode kada je Džekson bio živ", rekao je Rid.

"Tako da nikada nisu osjetili težinu napadačke sile Džeksona. Džordan Čendler i Gavin Arvico, oni su osjetili punu snagu toga", dodao je.

Naime, Džordanov otac Evan 1993. optužio je kralja popa da je napastvovao njegovog tada 13-godišnjeg sina. Bio je to prvi put da je Džekson optužen za pedofiliju. Čendler je dobio 20 miliona dolara naknade od Majkla Džeksona za rješavanje slučaja van suda.

Što se Arvica tiče, pokojni pjevač oslobođen je optužbi u krivičnom postupku pred sudom.

Do kraja života, Majkl Džekson negirao je optužbe o zlostavljanju dece.

Den Rid rekao je da ga zanima čitav mehanizam prikrivanja ove priče, kao i sve što se desilo iznutra da se ovakve stvari zataškaju. On je objasnio da nastavak filma postoji za sada samo kao ideja i da ga nisu kontaktirali Čendler i Arvico kako bi sa njim podijelili svoju priču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније