Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

22. 08. 2013. 17:21   >>  17:24

ISTORIJSKI PAPIR

Prvi Nirvanin ugovor

Kultna američka muzička izdavačka kuća „Sub Pop“ objavila je na svom Tumblr blogu istorijski ugovor koji su 1989. potpisali sa grupom Nirvana.

Basista Krist Novoselić, bubnjar Čad Čening, Džejson Evermen i Kurt Kobejn potpisali su ugovor na dvije godine, a zauzvrat su dobili 600 dolara, sa mogućom povišicom od 12.000, odnosno 24.000 hiljada u naredne dvije godine, u slučaju nastavka saradnje.

„To je 600 dobro potrošenih dolara, a nije da smo ih tada imali“, stoji ispod fotografije.

Prvo izdanje Nirvane je bio singl „Love Buzz/Big Cheese“ (1988, Sub Pop). Sljedeće godine bend je izdao prvi album „Bleach“ koji je bio najbolje prodavani album u istoriji „Sub Popa“ i vjerovatno glavni (i jedini) razlog zašto je i danas izdavačka kuća.

„Bleach“ je od 1989. do danas prodat u preko 1,7 miliona kopija samo u SAD-u.

Ugovorom je predviđeno izdavanje još dva albuma, ali Nirvana je pod „Sub Pop“ etiketom objavila samo debitantski, nakon čega su talenat benda prepoznali velikani izdavaštva iz kompanije „DGC/Geffen“, a album „Nevermind“ iz 1991. je prodat u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније