Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

07. 12. 2018. 07:45   >>  07:21

U 64. GODINI

Preminuo osnivač pank benda Bazkoks

Pjevač, tekstopisac i jedan od osnivača pank benda "Bazkoks" (Buzzcocks) Pit Šeli preminuo je u 64. godini.


Bend je juče "s velikom tugom" potvrdio njegovu smrt i nazvao ga "jednim od najuticajnijih i najplodnijih britanskih tekstopisaca". Nijesu iznijeti detalji Šelijeve smrti, ali je navedeno da će više informacija biti saopšteno kasnije.

"Bazkoksi" su bili dio pank revolucije koja je sredinom '70-tih počela u Engleskoj i obuhvatala grupe poput "Seks pistolsa" i "Kleša". Kao i njihovi savremenici, "Bazkoksi" su odbacivali ono što su smatrali naduvanim stilom mejnstrim muzičara i izvodili ekstremno brze, kratke i jednostavne pjesme.

Među najvećim hitovima benda su pjesme "Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn't've)", "Orgasm Addict" i "What Do I Get"

Na vijest o Šelijevoj smrti brojni muzičari su mu odali poštu, među kojima i basista "Gans en rozis" (Guns N' Roses) Daf Mekkagan, basista "Džoj divižna" (Joy Division) i "Nju ordera" Piter Huk i drugi.

Pit Šeli je rođen u Liju 1955. kao Piter Kembel Mekniš. On i kolega s fakulteta Hauard Devoto su osnovali "Bazkokse" koji su prvi nastup imali u Mančesteru 1976, kao predgrupa "Seks pistolsima". Devoto je 1977. napustio grupu.

Bend se raspao početkom '80-tih, ali se krajem te decenije ponovo okupio i nastavio sa svirkama i snimanjem albuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније