Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Izvor: Dnevnik.hr/Objavio: I. P. ]

09. 08. 2018. 12:27 >> 12:11
5

EVERGRINI

Kako su nastale najljepše Oliverove pjesme?

Baš svako od nas pronađe se u nekoj Oliverovoj pjesmi. U njoj čita svoj životni put, uz nju plače ili veže najsrećnije trenutke. Zato je posebno teško izdvojiti najljepše i najznačajnije pjesme Oliverove karijere.

"Cesarica" je pjesma koja je spojila brojne zaljubljene duše, ali i dvojicu vrsnih muzičara.

Kada je prije 25 godina pokojni Zdenko Runjić ponudio Džibonijevu pjesmu Oliveru, splitski velikan je rekao kako je mora otpjevati. Za još neetabliranog Gibu to je bilo veliko priznanje.

Posebno zato što je Cesaricu napravio u svega 20 minuta, a sada će je pjevati legendarni Oliver.

"Poslije me puno ljudi pitalo kad je bio veliki uspjeh te pjesme 'zašto nisi to sam?' Ja kažem dobro, to bi bila utakmica koju bi ja možda dobio s 1:0 ili 2:0, ako bi bio neki slobodan udarac. S njim je to bila totalna golijada i pobjeda“, priznao je Gibonni.

Opis ''nerealno-romantična pjesma, koja kao da ne pripada vremenu u kojem je nastala'', ne važi samo za ovu pjesmu.

Pjesmom "Vjeruj u ljubav" poslata je univerzalna poruka, što je čini aktuelnom već decenijama. Tačnije, od 1979, kada je Oliver i snimio.

"Nema nedostatke. Mislim da je jedan od savršenih primjera kako se pop standardna pjesma piše u evergreenskom maniru“, izjavio je muzički kritičar Anđelo Jurkas.

A kada je o evergreenima riječ, nemoguće je ne spomenuti Galeba. Ideju za ovu neslužbenu himnu Dalmacije, Runjić je dobio šetajući plažom sa sinom. Nije predstavljena na Omiškom festivalu, kako je prvo zamišljeno, niti je postala naslovnom pjesmom filma o galebu Jonathanu Livingstonu, kako je Runjiću ponuđeno, već ju je Oliver otpjevao na Splitskom festivalu. Na večeri dalmatinske šansone "Galeb i ja" prošao je bez nagrade.

"Jedanput je profesor Mirošević zvao Olivera i mene na razgovor i rekao molim vas, to je više išlo Olivera nego mene, nemojte više snimat. Oliver nemoj više snimat toliko demo snimki jer sve što ti snimiš mi primimo na festival, a poslije dobije neki pjevač tu pjesmu i to više nije to", otkrila je Zorica Kondža.

Oliver, kao predstavnik kolektivne svijesti i života, udahnuo je svoju dušu i pjesmama Jakše Fiamenga. Njih čak 60. Prva koju je ovaj pjesnik napisao za Olivera bila je Nocturno, kroz Karocu su opisani životi i sudbine svih nas, tu su i Nadalina, Rojena valo, Teško mi je putovati, a za baš svaku od njih važi ona kako im je uz Oliverov glas produžen vijek trajanja.

"On je nešto što se rađa jedanput u životu. Čovjek koji nikad nije mijenjao glas za pjevanje. On je pjevao kao što je govorio i to je najbolji način da se čovjek identifikuje s njime", kaže Jakša Fiamengo.

Tu je i Oliverova neraskidiva veza s morem i njegovom Velom Lukom. "Sjećanje na Velu Luku" nikad nije snimio u studiju, a njen autor Branko Žuvela ju je navodno napisao jednoj Velolučanki koja se preselila u inostranstvo.

Uz te stihove Oliver je i posljednji put ispraćen iz Splita na omiljeno ostrtvo.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније