Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2017. 18:52 >> 18:21

U 90. GODINI

Umro rokenrol pionir Fets Domino

Rokenrol pionir Fets Domino, jedan od najuticajnih 1950-ih i 1960-ih godina, preminuo je u 90. godini.

Zvaničnici iz savezne države Luizijana rekli su da je Domino juče umro.

Domino je prodao više od 110 miliona ploča, a među najprodavanijim singlovima su "Blueberry Hill", "Ain't It a Shame" i mnogi drugi rokenrol standardi.

Domino bio je među prvih 10 koji su uvrštani u Rokenrol kuću slavnih.

S visinom od 1,65 centimetara i preko 90 kilograma on nije bio tipična rokenrol zvijezda, ali je njegova dinamičan nastup i topao glas decenijama privlačio veliki broj ljubitelja rokenrola.

Njegova verzija pjesme "Blueberry Hill" iz 1956. sačuvana je u zbirci ploča biblioteke američkog Kongresa, naveo je Asošijeitd pres.

Domino je postao svjetska zvijezda, ali je ostao da živi u rodnom Nju Orleansu. U vrijeme razornog uragana Katrina u avgustu 2005. nije se znala njegova sudbina, ali se ispostavilo da su pjevača i njegovu porodicu spasili čamcem iz njihove kuče gdje su izgubljena tri klavira i destine zlatnih i platinastih ploča.

Rođen je kao Antuan Domino Mlađi 26. februara 1928. u porodici koja je imalo devetoro djece. Njegov otac je bio violinista, ali je sam učio da na klaviru svira tada popularne stilove regtajm, bluz i bugi-vugi, pošto je jedan njegov rođak ostavio stari klavir u kući.

Kada je imao 14 godina napustio je školu i radio je u fabrici dok je noću svirao i pjevao u lokalnim mjestima za igranke. Nastupao je za tri dolara nedjeljno kada je potpisao ugovor za kuću Imperijal rekord.

Prva snimljen pjesma mu je "The Fat Man" (Debeljko) u kojoj je pjevao "Zovu me Debeljko, zato što imam 90 kilograma. Sve djevojke vole me, zato što znam kako da im priđem".

Na muzičke liste na kojima su bili bijeli izvođači došao je 1955. pjesmom "Ain't it a Shame", poslije čega je imao brojne hitove - "Be My Guest"', "I'm Ready" "I'm Walkin"...

Pojavio se i u rokenrol filmu "The Girl Can't Help It'" i bio je među prvim crnim izvođačima koji su nastupali u televizijskim emisijama s popularnom muzikom, zajedno sa zvijezdama kao što su Badi Holi ili Everli braters.

Kao i u slučaju mnogih drugih rokenrol muzičara iz 50-ih, njegova popularnost je splasla dolaskom britanskog talasa i psihodelčnog roka.

Domino je rekao da je prestao da snima pošto su muzičke kompanije tražile da promijeni stil.

"Odbio sam promjenu. Morao sam da se držim svog stila koji sam uvijek koristio ili to prosto ne bih bio ja", rekao je Domino.

On i njegova supruga Rouzmeri podigli su osmoro djece u istom siromašnom kraju gdje je odrastao, ali u velikoj bijeloj kući.

Domino je 1998. godine bio prvi čisto rokenrol muzičar koji je dobio Nacionalnu medalju za umjetnost, ali, navodeći loše zdravlje, nije otišao u Bijelu kuću da mu to odlikovanje uruči tadašnji predsjednik Bil Klinton.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније