Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 03. 2017. 23:16 >> 22:50

NA ANTIČKOJ LOKACIJI

Žan-Mišel Žar za pomoć Mrtvom moru

Muzičar Žan-Mišel Žar potvrdio je da će održati koncert u Izraelu 6. aprila na antičkoj lokaciji pored Mrtvog mora kako bi svijetu skrenuo pažnju na opasnost s kojima se to jezero suočava i prijetnju njegovog nestanka.

Ekološka ugroženost Mrtvog mora čiji nivo se smanjuje za više od metar svake godine, zabrinjava stručnjake koji kažu da bi ono moglo potpuno da se isuši do 2050. godine.

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 1960-ih godina zbog intenzivne eksploatacije vode rijeke Jordan, glavne reke koja ga napaja, ali i zbog postojanja brojnih basena za isparavanje duž njegovih obala, koji se koriste za vađenje minerala.

Žar, koji je ambasador dobre volje Uneska, ukazaće na hitnost potrebe spasavanja Mrtvog mora, slanog jezera na tromedji Izraela, Jordana i palestinskih teritorija.

Veliki koncert koji je počeo da se planira prije više od godinu i po dana treba da bude svečan ali i da doprinese jednoj važnoj stvari, rekao je Žar u intervjuu za agenciju Frans pres.

Spektakl će se održati u Masadi, antičkoj trđavi koju je kralj Herod u prvom vijeku prije nove ere izgradio na stijenama u pustinji pored Mrtvog mora.

Masada je 2002. godine upisana u spisak svjetske baštine Uneska.

"Izgradnja te tvrđave bila je avangardna i ovaj koncert će to takođe biti", rekao je muzičar i dodao da će koristiti modernu francusku i izraelsku tehnologiju kako bi taj koncert bio nešto jedinstveno.

Noćni koncert, za koji će karte koštati od 495 do 2.955 šekela (130 do 777 eura) biće prenošen direktno tokom osam sati koliko će trajati, i moći će da se vidi i preko jedne izraelske aplikacije.

"Ono što je za mene važno je da svijet shvati da se problematika Mrtvog mora ne odnosi samo na stanovnike tog regiona već na čovječanstvo", rekao je umjetnik.

Žar je poznat po scenskim efektima na svojim koncertima, koje najčešće održava na otvorenom i koji se često sastoje od komplikovanih sistema lasera, vatrometa i stapanja arhitekture i muzike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније