Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Objavila: D.Ž.

20. 06. 2016. 11:23   >>  11:08

NOVA IMENA

"Stray Dogg", Sara Renar i DST na Lejku

Organizatori Lejk festa otkrili su još tri izvođača - alternativni rok bend iz Beograda “Stray Dogg”, hrvatska muzičarka Sara Renar i nikšićka pank grupa DST.

“Stray Dogg” bend, predvođen kantautorom Dušanom Strajnićem, nastao je 2011. godine. Do danas su izdali tri albuma: ”Almost” 2011, ”Fire's Never Wrong” 2012. i ”Come Along Wind”, 2015. godine. Bend je svirao na svim većim festivalima u regionu, poput Egzita, “Love Festa”, “Sea Rock” festivala, “Americana Night” festivala, Indirekta, MENT-a, ali i rasprodao koncerte u „Amerikani” i Velikoj sali Doma omladine Beograd, maloj sali Lisinskog (Zagreb), kao i KIC- u Budo Tomović u Podgorici. Svirajući melanholični indi rok, privukli su pažnju i inostranih izvođača, pa su tako uslijedile i saradnje s američkim kantautorom Devendrom Banhartom (pjesma ”Time”), kao i Lisom Hanigan s kojom su snimili obradu pjesme ”Courting Blues” (”Attic Session”). “Stray Dogg”, kao jedan od pionira novog Amerikana talasa, nastavlja da svira po Srbiji i regionu, ali i da probija te granice, svirajući ove godine svoje prve evropske turneje.

Sara Renar je (kant)autorka iz Zagreba. Sve više izlazi van uobičajenog "djevojka s gitarom" formata te izmiče strogom žanrovskom opredjeljenju. Njene pjesme doživjele su aranžmane rok sastava, bluz akustike, trip hopa, brojne elektronske remikseve , čak i džeza. Godine 2014. nominovana je za Porina u kategoriji novog izvođača godine. Iste godine osvaja nagradu žirija festivala "Poezika" u Novom Sadu, nagradu za najbolju izvedbu na festivalu "ROCK OFF" u Zagrebu te nagradu žirija festivala "Kantfest" u Beogradu. Godine 2015. osvaja nagradu struke Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Debitantski album "Djeca" izdat 2013. izazvao je pozitivne reakcije publike i kritike, a EP "Jesen" izdat 2014. potvrdio je očekivanja proširivši zvučnu sliku. Sara nastupa samostalno i s pratećim sastavom koji čine Zdeslav Klarić i Anže Kristan.

DST (Društvo Skrivenih Talenata) je bend iz Nikšića osnovan 1992. godine, a prvi zapaženiji nastup imali su iste godine na crnogorskoj gitarijadi. Snimaju demo album "Prizemlje" 1995. godine i nastupaju kao predgrupa mnogim poznatim bendovima. Afirmaciju stiču albumom "Ubijanje idola" (1997), kada kreću da sviraju i van Crne Gore. Slijede mnogobrojne klupske svirke i nastup u revijalnom dijelu Crnogorske gitarijade 2000. godine.  Drugi album, "U taj sudnji čas", izdali su 2002. i ubrzo gostuju na svim većim festivalima u regionu (“EX Yu Rocks” – Bugojno, Egzit – Novi Sad, Nisomnia – Niš...). U sklopu promocije materijala uspjeli su da snime pet spotova. Krajem 2006. godine su izdali album "Gubitak kontrole", koji je za sada izašao u Crnoj Gori kao samo izdanje i u Hrvatskoj za etiketu "Slušaj najglasnije". Pojavili su se i na kompilaciji “Bombardiranje New Yorka”, a u sklopu promocije posljednjeg albuma (za sada) svirali u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i BiH. Trenutno rade na novim pjesmama, od kojih će se neke uskoro i snimiti. Novi album možemo očekivati, vjerovatno, krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније