Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Portal RTCG

06. 06. 2016. 10:20 >> 18:51
2

SJAJNA ATMOSFERA

"Vodite djecu na džez koncerte"

Njujorški džez festival (Made in New York Jazz festival Montenegro 2016) završen je sinoć u Podgorici sjajnim nastupom muzičara iz svih krajeva svijeta. Oni su odličnu atmosferu s prvog koncerta, na Svetom Stefanu, prenijeli i u glavni grad.

Džez velikani, predvođeni trubačem Rendijem Brekerom, pokazali su da džez mogu osjetiti, i u njemu uživati, svi uzrasti i ljubitelji različitih muzičkih stilova.

Muzičari su pokazali i da će džez, zbog spontanosti i slobode koju u sebi nosi, uvijek imati važno mjesto u svijetu muzike.

U atrijumu "Capital Plaze", istina, neuobičajenom ambijentu za koncerte, sinoć su se čule neke od vanvremenskih pjesama iz istorije džez muzike. Gosti Njujorškog džez festivala prisjetili su se Džordža Geršvina, Dizija Gilespija, Džona Koltrejna… Publika je, takođe, uživala u latino, kubanskim, afro ritmovima...

Od inostranih muzičara, osim Brekera, nastupili su: Jakov Mejman (tenor saksofon), Esiet Okon Esiet (kontrabas), Edsel Gomez (klavir), Leonid Vintskevič (klavir), Nik Vintskevič (sopran/alt saksofon), kao i Bobi Sanabria (bubnjevi i udaraljke), dok su glasovima publiku oduševili Italijanka Anita Vitale i Džordž Džonson Junior (George V. Johnson Jr), koji je kazao da džez muzika nije samo za starije ljude.

"Na džez kocerte uvijek povedite neku mladu osobu", poručio je on publici.

Američki bubnjar portorikanskog porijekla, Bobi Sanabria (Bobby Sanabria) imao je najveću interakciju s publikom. Iskusni muzičar “začinio" je atmosferu udaraljkama, a na noge je uspio da podigne i predsjednika države, Filipa Vujanovića, koji je pozdravio okupljene nakon Sanabrijinog skandiranja: "Presidente, presidente." Dobro raspoloženi Sanabria, koji je sedam puta nominovan za Gremi - najprestižniju nagradu u svijetu muzike, na kraju koncerta je Vujanoviću poklonio palice za bubanj.

Sjajan provod u “Capital Plaza” centru počeo je nastupom učenika džez odsjeka muzičke škole "Vasa Pavić", u klasi profesora Šula Jovovića, koji su pokazali da crnogorska džez scena ima budućnost. 

Crnu Goru su predstavljali i klavijaturista Vladimir Maraš i gitaristi Milorad Šule Jovović i Mićko Ves Peruničić, dok su od muzičara iz regiona nastupili još i Ljubiša Paunić - saksofon/flauta i Ivan Aleksijević – klavir (Big bend RTS-a). Maraš je koncert započeo čuvenom "Poljem se vija". On se prisjetio kako je važnu kompoziciju iz crnogorske zaostavštine odsvirao na Menhetnu.

Njujorški džez festival u Crnoj Gori održao se svega nekoliko sedmica nakon festivala u njujorškom “Tribeca Performing Arts” centru.

Prvi “Made in New York Jazz festival” organizovala je crnogorska izdavačka kuća “Rabbit Records” u saradnji s “Made in New York Competition and Festival INC” iz Njujorka. Obećali su da prvi neće biti posljednji...

Foto: PORTAL RTCG

Kompletnu galeriju pogledajte ispod povezanih vijesti

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније