Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

18. 05. 2013. 15:46   >>  16:07

UVERTIRA PRED KONCERT

Sve što nijeste znali o „Depeche Mode“

Pripremite se za koncert „Depeche Mode-a“ naoružani znanjem o bendu: Otkuda ime „Depeche Mode“? Kako je Dejv izabran za pjevača? Zašto su se odlučili za klavijature kao glavni instrument? Koji je njihov prvi singl? U nastavku teksta nalaze se informacije koje možda ni najveći fanovi nijesu znali.

Momci iz svemirski poznatog benda imaju malo slobodnog vremena: kada nijesu na turneji, stvaraju novu muziku. Čim snime novi materijal - predstavljaju svoju muziku publici širom svijeta. Kada imaju slobodnog vremena bave se raznim zanimljivim hobijima. Flečer je svoj hobi shvatio pretvorio i u ozbiljniji posao - vlasnik je restorana „Gascogne“ u Londonu. Definitivno je riječ o restoran koji bi svaki pravi fan trebao posjetiti ukoliko se zatekne u Londonu. Za lakše snalaženje, adresa je: 12 Blenheim Terrace, St. John's Wood, London NW8 0EB, England.

Ljubitelje tehnologije i kompjuterskih igrica razveselili su pojavljivanjem u video igrici „The Sims 2 - Open For Business“. Takođe, za igricu su snimili novu verziju njihove pjesme „Suffer Well“ i to na „Simlish“ jeziku koji se govori u igrici.

„Depeche Mode“, grupa post-pank i pop izvođača koji su tokom osamdesetih probili led na kompjuterskoj potpomognutoj muzici, danas su najuspješniji elektronski bend u svijetu. U početku muzičkog djelovanja bilo im teško dobiti angažman zbog činjenice da nemaju bubnjara. 

Glavni instrumenti su im klavijature. Kroz šalu objašnjavaju kako su odabrali taj instrument jer je prikladan – može se staviti pod ruku i otići sa njim bilo gdje, a za sviranje nije potrebno pojačalo niti puno opreme te im zbog toga nije trebao niti kombi za prevoz. Na koncert su mogli otići i vozom. Takođe, nije im trebao poseban prostor za probe. Bilo čija soba se mogla pretvoriti u prostor za probe, ili čak studio - odmah su mogli sve snimiti.

Danas, prema „EMI“ izvještaju, „Depeche Mode“ su širom svijeta prodali preko 100 miliona albuma što ih čini najuspješnijim elektronskim bendom u istoriji muzike. Na britanskoj top listi ukupno se nalazi 48 njihovih pjesama i 12 albuma koji su ušli u top 10. Uticali su na mnoge muzičare, među kojima se mogu izdvojiti poznata imena poput „Pet Shop Boys“, „The Killers“, „Shakira“, „Coldplay“, „Linkin Park“ i „Rammstein“. „Rammstein“ su snimili obradu pjesme „Stripped“ (sa albuma „Black Celebration“).

Njihovi korijeni sežu još u 1977. kada su školski prijatelji  Vins Klark i Endi Flečer oformili bend nazvan „No Romance in China“. Većina članova kasnije se sastala u bendu „Composition Of Sound“ koji su sa vremenom Vins Klark, Martin Gor, Endi Flečer, i Dejv Gan preimenovali u „Depeche Mode“.

Osnovani su 1980. u Bazildonu u Engleskoj. Sam početak bio je dinamičan i uspješan: vrlo brzo su potpisali prvi ugovor sa izdavačem „Mute“. Prvi singl „Dreaming of me first“, snimljen je u decembru 1980., a izdat je u februaru 1981. Debitantski album „Speak and Spell“ koji je izašao u novembru, 1981. odmah je ušao u top deset na britanskoj top listi. Na samom početku karijere postigli su izuzetan uspjeh u Engleskoj, a proboj na američkoj sceni dogodio se 1990., s izlaskom albuma „Violator“ sa kojim su zaplovili po mejnstrim vodama.

Suosnivači Vins Klark i Alen Vajlder su iz privatnih razloga napustili bend. Klark je otišao odmah nakon prvog albuma s objašnjenjem da mu ne odgovara rastuća popularnost i gubitak privatnosti. Ubrzo je otišao i Alen Vajlder. Preostala trojica još uvijek djeluju u nepromijenjenom, originalnom sastavu: Dejv Gan - vokal, Martin Gor – klavijature, vokal, prateći vokal, gitara, Endi Flečer– klavijature, prateći vokal, bas gitara.

Dejv Gan je postao glavni pjevač nakon što su ga članovi čuli kako interpretira „Heroes“ od Dejvida Bouvija. Osim što su shvatili da jako dobro pjeva, Dejv je i izgledao kako su željeli.

Inspiracija za ime „Depeche Mode“ im je bio francuski časopis (u prevodu: brza moda). Odabrali su to ime jer im je kul zvučalo. Časopis se, nažalost, ugasio 2001.

Dakle, sve što su radili i što rade mora ne neki način biti kul – kao i dvije spomenute činjenice: Dejv je postao pjevač zbog kul stava (i dobrog glasa), a za ime benda su se odlučili jer im je to dobro zvučalo.

(MTV)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније