Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

03. 05. 2016. 10:31 >> 14:26
3

GOMEZ STIŽE U CG

Džez je jezik, morate učiti da biste govorili

Sredina u kojoj živimo i te kako oblikuje naš muzički ukus, ali i filozofiju života, smatra džez muzičar, pijanista, Edsel Gomez. On je, u intervjuu za naš Portal, kazao da nestrpljivo čeka nastupe u Crnoj Gori, u okviru Njujorškog džez festivala.

“Vjerujem da je, zapravo, cijela percepcija života determinisana onim što doživljavate u vašem okruženju. Mjesto gdje ste rođeni i odgojeni oblikuje vaš pogled na svijet”, kazao nam je Gomez, komentarišući muzičke ukuse. Upravo zato, pijanista porijeklom iz Portorika, s nestrpljenjem čeka nastupe na Svetom Stefanu, 3. juna i u Podgorici, dva dana kasnije.

“To je blagoslov, prvi put ću biti u Crnoj Gori, nestrpljivo čekam. Proputovao sam svijet u posljednjih 30 godina i naučio sam da ne stvaram unaprijed ideje i očekivanja od bilo koje zemlje. Ali sam vrlo srećan zbog dolaska i željan da naučim nešto o Crnoj Gori, njenim ljudima, kulturi, a naročito o muzici i umjetnosti uopšte”, kazao je Gomez za Portal RTCG.

Za njega je svaki novi nastup – učenje.

“Volio bih da vidim kako ljudi u Crnoj Gori žive, misle, uživaju…Volio bih da osjetim ono što osoba koja je rođena i odrasla u Crnoj Gori osjeća, da bih mogao da razumijem vašu zemlju”, kaže Gomez.

On će, podsjetimo, nastupiti na Njujorškom džez festivalu (Made in New York Jazz Festival), koji se prvi put održava u Crnoj Gori, u organizaciji izdavačke kuće “Rabbit Records” i podršku “Made in New York Competition and Festival INC” iz Njujorka.

“Sanjar sam, volim slobodan izraz”

Na pitanje gdje je mjesto džeza u svijetu komercijalizacije muzike, Gomez odgovara da taj muzički stil ima posebnu odgovornost: “Džez mora da sačuva slobodu izraza, da se ne uzdržava bilo čega. Osjetljiva je to tema. Mi, muzičari, moramo da preživimo u digitalnom, komercijalizovanom svijetu tehnologije i da prodajemo naše muzičke usluge. Ipak, biće da sam sanjar, uvijek ću težiti slobodi i besplatnom uživanju u muzici”, poručuje pijanista.

Priznaje da džez, zbilja, nije baš “za svačije uši”. “Morate biti obrazovani da biste cijenili kreativnu muziku, isto kao što morate biti obrazovani da biste čitali i pisali jezik”, smatra Gomez.

Upravo s jezikom, kao posebnim svojstvom bića, Gomez poredi džez muziku, u čijoj je srži – improvizacija. “Improvizovati znači iznositi sebe, izražavati se… Nešto poput govora.  Jezik kojim želite da komunicirate diktira ono što ćete iskomunicirati. Tako je i sa džezom”, objašnjava Gomez.

Za album “Cubist Music”, koji je nominovan za Gremi nagradu 2007, a po kome ga prepoznaju ljubitelji džeza, Gomez kaže da predstavlja zaključak opsežnog istraživanja muzike. “Taj album je kao završna riječ studije mog života do datuma kad je snimljen. U njemu je utkano moje istraživanje i prosuđivanje muzike”, kazao je Gomez za naš Portal.

Iako je "Cubist Music" dobio odlične komentare i osvojio priznanja, Gomez podsjeća na neke druge albume, njemu posebno drage.

“Album-počast za Bili Holidej (Billie Holiday), muzičarke Di Di Bridžvoter (Dee Dee Bridgewater), koji sam aranžirao, i 'Simpatico' Brajana Linča (Brian Lynch) i Edija Palmierija (Eddie Palmieri), na kome sam svirao većinu pjesama, zapravo su više uticali na moju karijeru, jer su generisali višegodišnji rad”, kazao je Gomez.

Dodaje da voli da se pohvali time što mnoge njegove kolege “Cubist Music” smatraju intelektualno i muzički zahtjevnijim albumom. “Laska mi što su taj album pohvalile legende kao što su Džek Dižonet (Jack DeJohnette) ili Čik Koria (Chick Corea), koji je kazao i da mu je to jedan od omiljenih”, otkriva Gomez.

Uz klavir je, kaže, odrastao i “prevalio” dug muzički put, pa tako stigao do Njujorka, za koji tvrdi da je i dalje “srce džeza”. "To se nije promijenilo, tako je od četrdesetih godina. Obišao sam svijet i definitivno - nema mjesta koje se može približiti Njujorku, kad je džez u pitanju”, zaključio je muzičar.

Dragana Žarić

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније