Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

11. 05. 2013. 23:25 >> 23:25

BOB MARLI

VIDEO: Godišnjica odlaska kralja regea

Prije 22 godine, na današnji dan, preminuo je legenda rege muzike Bob Marli. Čuveni pjevač odrastao je u sirotinjskom dijelu glavnog grada Jamajke Kingstona, gdje je, zahvaljujući američkim radio-stanicama otrkio afroameričku muziku.

Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovom muzičkom opusu, čak i kada je osvojio fanove u zapadnom svijetu.

Marli je svoju muzičku karijeru započeo davne 1962. godine, a samo godinu dana kasnije formira bend “The Waillers” sa kolegama Banijem Livingstonom i Piterom Tošom. Vrlo brzo, Bob preuzima ulogu lidera grupe, postaje glavni pisac tekstova i muzike za svoj sastav.

Godina 1975. bila je posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuje treći studijski album “Natty Dread”, na kom se nalaze hitovi poput “No Woman, No Cry” i “Revolution”. Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo mijenja ime u Bob Marli i “The Waillers”.

Tokom jedne turneje Marli je, igrajući fudbal, povrijedio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obaviješten da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom vjerom. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije spriječila da i dalje snima.

I pored njegove bolesti , Bob Marli i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima “Babylon by Bus” (živi album), “Survival” (1978) i “Uprising” (1980). Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније