Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 07. 2015. 10:37 >> 10:39

NAKON DECENIJA ODBIJANJA

Murakami pristao na reizdanje prvih romana

Dobre vijesti za obožavatelje japanskog pisca Harukija Murakamija - njegova dva prva romana 'Hear the Wind Sing' i 'Pinball 1973' u avgustu će biti reizdana na engleskom jeziku u izdanju Knopfa i novom, uglancanom prevodu Teda Gosena. Dosad su oba djela bila teško dostupna i samo su se mogla nabaviti preko interneta po ne baš povoljnim cijenama od 250 do 400 dolara.

Po mišljenju Harukija Murakamija, to su bili pubertetski romani, kojih se, doduše, nikad nije odrekao, ali je decenijama odbijao da dobiju svoja druga izdanja.

'Hear the Wind Sing' i 'Pinball 1973' je pisao u proljeće 1978. kao mladi voditelj jednog džez kluba u predgrađu Tokija, kradući slobodne trenutke da za kuhinjskim stolom napiše svoja prva prozna djela i još uvijek tražeći odgovarajući stil, onaj koji će ga kasnije učiniti svjetski slavnim i prijemčivim najširem mogućem krugu čitatelja.

Murakami je konačno popustio, pa će američka izdavačka kuća Knopf oba romana objaviti u jednoj knjizi, naslova 'Wind / Pinball', a za to izdanje popularni japanski pisac je odlučio da napiše predgovor. Riječ je o eseju u kojem se Murakami prisijeća doba u kojima je pisao te romane, a naročito jedne utakmice bejzbola tokom koje je doživio viziju da hoće postati pisac.

Cijeli Murakamijev predgovor za 'Wind / Pinball' možete na engleskom jeziku pročitati na ovom linku.

U njegovim prvim romanima već se pojavljuju elementi kojima će se kroz svoju dugu karijeru često vraćati: neimenovani pripovjedač koji puši i voli popiti pivo, a tu su i mačke, muzika, književne reference i za Murakamija uvijek karakteristični misteriozni nestanci, pa naknadna iznenadna pojavljivanja likova, te lamentacije o samoći u savremenom svijetu.

Sa svojim trećim romanom 'A Wild Sheep Chase' Murakami smatra da je uspio da pronađe stil pisanja, a zajedno s 'Hear the Wind Sing' i 'Paintball 1973' oni čine tzv. Trilogiju pacova. U pitanju su romani u kojima mladi muški protagonisti, često kroz ljubavne muke, počinju da odrastaju.

(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније