Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 04. 2013. 07:57 >> 07:58

SVJETSKI DAN

Knjiga je civilizacijska vrijednost

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ i ove godine će obilježiti 23. April - Svjetski dan knjige i autorskih prava, nastavljajući, sa ostalim nacionalnim bibliotekama u svijetu, da populariše knjigu i čitanje, ali i sveukupne civilizacijske i kulturne vrijednosti.

Ovogodišnji program crnogorske Nacionalne biblioteke obilježiće predstavljanje novog romana poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, „Dioklitijsko zavještanje“, koji je ova ustanova objavila u ediciji Posebna izdanja.

U svečanoj sali Nacionalne biblioteke, u podne će, o Martinovićevoj knjizi govoriti, osim autora, i književni kritičar i pisac Borislav Jovanović i književnik Marijan Miljić, a u ime izdavača publici će se obratiti direktorka Biblioteke Jelena Đurović.

„Ovaj polifoni, prstenasti roman Miraša Martinovića pruža brojne mogućnosti za analizu i tumačenje, razuđen i u sadržajnom i fromalnom pogledu. U crnogorskoj književnosti ovo djelo je jedinstveno. Njegovo publikovanje predstavlja ne samo veliki izdvačaki, nego i kulturni i estetski poduhvat“, zapisao je Marijan Mašo Milić u recenziji ove knjige.

Takođe, povodom međunarodnog praznika, Nacionalna biblioteka će svim narodnim bibliotekama u Crnoj Gori pokloniti komplet publikacija iz svoje izdavačke produkcije od 2010. do 2013. godine. Riječ je o bibliografskim, fototipskim i stručnim publikacijama iz oblasti bibliotečko-informacione djelatnosti, kao i o nekoliko beletrističkih knjiga iz edicije Posebna izdanja.

Među odabranim naslovima naći će se fototipska izdanja „Državni kalendar knjaževine Crne Gore za 1907. godinu“ i „Zakon o narodnijem školama iz 1907. godine“, časopis NBCG „Bibliografski vjesnik“, zatim biobibliografije akademika Radomira V. Ivanovića, Montenegrina, autora Milorada Milovića i bio-bibliografija dr Čedomira Bogićevića autora Milorada Milovića i Vere Tatar, CD „Glasa Crnogorca“, komplet od 32 toma „Crnogorske retrospektivne bibliografije 1494-1994“, tekuća „Crnogorska bibliografija“, romani „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića i „Dioklitijsko zavještanje“ Miraša Martinovića, antologija savremene crnogorske poezije „Poetika Montenegrina: crnogorska poezija XX vijeka“ priređivača Bogića Rakočevića, zbirka priča „Serdarev grob“ Novaka Kilibarde, itd.

Kao i prethodnih godina, danas će svi zainteresovani građani moći besplatno da se učlane u Nacionalnu biblioteku Crne Gore “Đurđe Crnojević“.

I Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ dodijeliće, povodom Međunarodnog dana knjige, besplatne članske karte učenicima osnovnih i srednjih škola koji posjete Biblioteku danas u periodu od 13 do 15 sati sa đačkom knjižicom.

Besplatne članske karte dijeleće se i penzionerima koji dođu u Biblioteku danas od 10 do 12 sati i donesu ček od penzije za posljednji mjesec.

Baru će, pored ostalog, Svjetski dan knjige biti obilježen promocijom knjige „Life Lift“ Slavice Perović, koja će biti održana u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније