Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 04. 2013. 12:28 >> 12:28

FILMSKI FESTIVAL

Maja Bogojević - prva kritičarka iz CG u žiriju u Kanu

Teoretičarka filma i filmska kritičarka doc. dr Maja Bogojević, biće članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI, na predstojećem 66. Kanskom festivalu, koji se održava od 15. do 26. maja 2013.


Time će Maja Bogojević biti prva kritičarka iz Crne Gore koja će biti članica žirija na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu.

Osim nje, žiri međunarodne kritike FIPRESCI u Kanu biće i Klaus Eder iz Njemačke (predsjednik žirija filmske kritike), Chris Fujiwara iz Sjedinjenih Američkih Država, Jacob Jensen iz Danske, Safaa Haggag iz Egipta, Youngmee Hwang iz Koreje, Rwita Dutta iz Indije i Barbara Lorey de Lacharrière i Pierre-Simon Gutman iz Francuske.

Kanski festival otvoriće film „Veliki Getsbi” Baza Lurmana, a američki reditelj i Oskarovac Stiven Spilberg predsjedavaće glavnim žirijem na ovogodišnjoj  filmskoj smotri.

Fipresci je medjunarodna profesionalna asocijacija filmskih kritičara sa dugom tradicijom, mladja je nešto malo od filmske umjetnosti i industrije. Za njene početke uzima se 1925. godina. Danas je Fipresci ogromna organizacija, koja broji kao svoje članove skoro sve evropske zemlje, ali i zemlje sa svih kontinenata. Fipresci, u cilju promocije filmske umjetnosti, obuhvata mnogobrojne filmske aktivnosti, od kojih su najvažnije: očuvanje slobode i etike filmske kritike i informacije, promocija ideje o filmu kao sredstva umjetničkog izraza i kulturne edukacije, ohrabrivanje razmjene ideja i iskustava medju filmskim kritičarima svih zemalja svijeta i stvaranje, van svih ideoloških i političkih razlika, nove osnove za permanentni dijalog, formiranje medjunarodnog filmskog žirija na svim svjetskim filmskim festivalima koji dodjeljuje prestižne festivalske nagrade za napredak u svjetskoj kinematografiji.

Članovi Fipresci žirija nijesu plaćeni za svoj rad učešća na filmskim festivalima, već doprinose pisanjem za medije isključivo na dobrovoljnoj osnovi, promovisanjem filmske kulture

Doc. dr Maja Bogojević je profesorica, teoretičarka filma i filmska kritičarka. Predsjednica je crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, članica Fedore i dekanka je Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Direktorica i osnivačica je međunarodnog Montenegro filmskog festivala Mediterana – „MOFFEM“, osnivačica i urednica je prvog crnogorskog filmskog časopisa „Camera Lucida“, a u pripremi je njena knjiga „Konstrukcija roda i nacije u jugoslovenskom filmu“ (rezultat doktorske disertacije). Dobitnica je nagrade “Corsellis Cup”, britanskog Instituta lingvistike, za najboljeg prevodioca 2000. godine u Londonu. Diplomirala je engleski i španski jezik na Univerzitetu “Libre” u Briselu. Magistrirala je teoriju filma i medija na londonskom Vestminster Univerzitetu, doktorirala je u Ljubljani, gdje je bila stipendista Evropske Unije – “Marije Kiri”.

Maja Bogojević je učestvovala na brojnim svjetskim akademskim konferencijama i filmskim festivalima, gdje je bila predsjednica i članica žirija. Kao članica žirija kritike/gost na festivalima: “FIFA”, Mons 2012; Filmski Festival Mediterana i Evrope, Piran 2012, “Nordisk Panorama” Arhus 2011; “Cine Latino” Havana 2010, “LIFFE” Ljubljana 2008, Haugesund 2007, “Flying Broom” Ankara 2006, “Cine Latino” Tuluz 2005, “Seminci” Valjadolid 2005; članica specijalnog žirija za nagradu distribucije Cinefemmes Monsu februara 2013, članica glavnog žirija na Munich Filmfestu, juna 2010.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније