Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 04. 2013. 09:55   >>  09:55

TURISTI I ZUB VREMENA

Propast najveće kraljevske palate na svijetu

Zbog sve češćih napada vandala i oštećenja koja ostavljaju, najveća kraljevska palata na svijetu je ozbiljno ugrožena. Gradonačelnik pozvao italijansku vojsku da je štiti.

"Reggia de Caserta", nekadašnja kraljevska rezidencija, polako propada zbog neobazrivih turista i zuba vremena. 

Palata koja se nalazi u Kaserti, 30 kilometara sjeverno od Napulja, ima 1.200 soba, više od dvadeset apartmana i ogromni park sa vodopadima i vrtovima, slike i skulpture koje već vjekovima očaravaju poznavaoce umjetnosti. 

Gradnja započeta sredinom 18. vijeka za Burboske kraljeve Napulja, trajala je skoro stotinu godina, budući da je njen arhitekta Luiđi Vantijeli želio da bude konkurencija Versaju. 

UNESCO  je 1997. proglasio svjetskom kulturnom baštinom i opisao je kao “labudovu pjesmu spektakularne umjetnosti Baroka”. 

"Reggia de Caserta" poslužila je kao kuća kraljice Amidale i kraljice Džamile u posljednjoj trilogiji “Star Wars”. Takođe, bila je scenografija za dio filma “Angels and Demons”, a “glumila” Vatikan u “Mission Impossible III”.

Uprkos holivudskoj slavi, svake godine je posjećuje po 50.000 turista manje, zbog slabog održavanja. 

Godišnji budžet od 500.000 eura za održavanje, nije dovoljan za neophodne popravke, niti pokriva potrebno obezbjeđenje. 

Grafiti su vidljivi na svim uglovima palate, mermerni stubovi polako popuštaju zbog zarđalih čeličnih nosača, a česte su i krađe građevinskog materijala. 

Nedostatak sigurnosnih kamera smatra se glavnim razlogom za veliki broj požara, koji su se u posljednje vrijeme javljali u dvoru, a zatvoreni teatar u njemu zatvoren je duže od decenije. 

Sada gradonačelnik Kaserte Pio del Gaudio, zahtijeva pažnju italijanske vlade i traži 24-časovnu zaštitu policije. 

Lokalni kustosi krive turiste za većinu oštećenja, jer nemaju poštovanja prema ovom mjestu. 

“Propadanje je posljedica nemarnosti hiljada ljudi koji dolaze iz okolnih mjesta”, rekla je Paula Rafaela David, nadzornik za kulturno nasljeđe Kaserte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније