Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 02. 2015. 18:05   >>  17:58

NAJSKUPLJE DJELO

Pitanje vrijedno 300 miliona dolara

Slike dvije djevojke sa Tahitija francuskog umjetnika Pola Gogena (1848-1903) prodata je krajem sedmice za čak 300 miliona dolara, čime je postala najskuplje ikada prodato djelo.

Slika “Nafea Faa Ipoipo” (When Will You Marry? / Kada ćeš se udati?), nastala 1892. godine, bila je u vlasništvu švajcarskog kolekcionara Rudolfa Stehelina iz Bazela, a prema nepotvrđenim informacijama “Njujork tajmsa”, prodata je Muzeju u Kataru, prenosi SEEcult.org. 

Naftom bogati Katar vlasnik je i ranijeg rekordera u svijetu umjetnosti – slike “Kartaši” Pola Sezana (Paul Cezanne), prodate 2012. godine za 259 miliona dolara. 

Gogenova skupocena slika bila je pozajmljena Kunstmuseumu u Bazelu, ali je vlasnik, bivši visoki službenik aukcijske kuće Sotbi, odlučio da je proda poslije nesporazuma sa tim muzejem i najave rekonstrukcije. Švajcarski kolekcionar, koji ima više od 20 radova impresionizma i postimpresionizma u svojoj kolekciji, rekao je “Njujork tajmsu” da neće otkriti identitet kupca. 

Pretpostavlja se da je do kupoprodaje Gogenove slike došlo privatnim putem. 

U Kataru nema zvanične potvrde o kupovini Gogenove slike, ali je poznato da je kraljevska porodica posljednjih godina potrošila čitavo bogatstvo na zapadnu umjetnost. 

Šeik Saud bin Muhamed Al-Tani, bivši ministar kulture Katara koji je umro prošle godine, investirao je više od milijardu dolara državnog novca u umjetnička djela. 

Katar je sponzorisao i retrospektivu britanskog umjetnika Demijena Hersta u Britaniji 2012. godine, koja je kasnije održana i u Dohi. Takođe, katarske vlasti uložile su ogromne sume novca u finansiranje muzeja islamske i moderne arapske umjetnosti. 

Kunstmuseum u Bazelu trenutno je zatvoren zbog renoviranja, koje je počelo prošlog mjeseca. 

Gogenova slika trebalo bi da provede narednih godinu dana na turneji, počev od izložbe tog umjetnika u Bejeler fondaciji u Bazelu u martu. Potom je najavljena na izloži u madridskom Muzeju kraljice Sofije, te u Filips kolekciji u Vašingtonu. 

Novi vlasnik dobiće je u januaru 2016.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније