Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 04. 2013. 12:58   >>  13:01

NOVI ROMAN

Tajne afere bivšeg princa od Velsa

Kralj Edvard VIII možda je najpoznatiji po tome što se zbog vjenčanja s razvedenom Amerikankom Valis Simpson odrekao krune, ali knjiga "Princ, princeza, savršeno ubistvo" Endrjua Rosea, donosi priču i o njegovoj ranijoj ljubavnoj vezi, kojom je uspio da zaprijeti monarhiji.

U novoj knjizi britanskog advokata i nekadašnjeg sudije Endrjua Rosea, otkriva se manje poznata afera s francuskom kurtizanom i to  20 godina prije abdikacije, a veza je završila namještenim suđenjem, kojim je britanski establišment zaštitio ugled budućega kralja.

"Princ, princeza, savršeno ubistvo", knjiga je o tome kako je prva velika ljubav tadašnjeg princa od Velsa, francuska kurtizana Megi Meler,  princa ucjenjivala ne bi li izbjegla vješala, pošto je ubila svog muža, egipatskog princa i plejboja.

Iako su dokazi protiv nje bili brojni, Meler je 1923. na sudu Old Bejliju oslobođena.

Rose piše kako je ta presuda bila šok, ali njegovo istraživanje sad otkriva nevjerovatnu priču u kojoj se prepliću suđenje zbog ubistva, tajna nestalih pisama i zataškavanje radi zaštite budućega kralja.

 

Šest godina prije suđenja Meler je bila u vezi s britanskim princom. Dokaze o toj vezi iskoristila je kako bi natjerala dvor da pritisne britanske vlasti ne bi li izašla na slobodu, a cijeli skandal bio zataškan, rekao je Rose za Rojters.

"Ta je veza pažljivo izbrisana iz istorije, tako da nije došlo do povezivanja slučaja ubistva i princa od Velsa", kaže Rose.

"Dvor se pobrinuo da se na suđenju prinčevo ime ne spomene i tako je zaštitio ugled budućega kralja. Nevjerovatno je kako se izvukla.'

Roseova knjiga izašla je ove nedjelje u izdanju kuće "Coronet", a temelj je i televizijskog dokumentarca 'Ubojita ljubavnica Edvarda VIII'.(Dejli mejl)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније